Čaj od koprive: Čudesna riznica zdravlja

Često je smatraju korovskom biljkom, ali ona je prava riznica zdravlja.

Često je smatraju korovskom biljkom, ali ona je prava riznica zdravlja.

Kada je sveža, obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima (od vitamina C do gvožđa), a kada je osušite, dobijate vrhunski čaj prebogat antioksidantima i fitonutrijentima koji su i više nego pogodni za zdravlje.

Evo šta je sve u stanju čaj od koprive da uradi za vas. Stimuliše limfni sistem i poboljšava imunitet, ublažava simptome artritisa, pomaže oslobađanje mokraćne kiseline iz zglobova, pomaže funkcionisanje nadbubrežnih žlezda, jača fetus kod trudnica, uništava crevne parazite, pomaže funkcionisanje štitne žlezde, pankresasa i slezine, poboljšava proizvodnju mleka kod dojilja, ublažava simptome menopauze, ublažava menstrualne grčeve i nadimanje, pomaže u razbijanju kamena u bubregu, smanjuje hipertenziju, pomaže kod oboljenja disajnih puteva, pomaže osobama koje pate od astme i zaustavlja krvarenje.

Iako je, zbog njegovih zdravstvenih koristi, teško poverovati da čaj od koprive ima nuspojave, ipak je potrebno da ga izbjegavate ukoliko imate nešto od sledećeg: Ukoliko koristire “razređivače krvi”, nemojte piti ovaj čaj.

Naime, čaj od koprive sadrži visok nivo vitamina K koji utiče na zgrušavanje krvi. Ukoliko koristite lekove za snižavanje krvnog pritiska, konzumiranje čaja od koprive ga može sniziti do kritične granice. Ukoliko koristite antidepresive, izbegavajte konzumiranje čaja od koprive, jer bi on mogao uticati na dehidraciju.

Šolja čaja od koprive može pojačati dejstvo lekova za dijabetes i spustiti nivo šećera do kritične tačke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.