"Svi homoseksualci treba da uzimaju ARV lekove"

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je svim muškarcima koji imaju seksualne odnose sa osobama istog pola da uzimaju antiretroviralne (ARV) lekove.

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je svim muškarcima koji imaju seksualne odnose sa osobama istog pola da uzimaju antiretroviralne (ARV) lekove.

U izveštaju objavljenom u petak, Svetska zdravstvena organizacija preporučila je taj način kao "dodatni metod sprečavanja širenja HIV infekcije", čak i za osobe koje nemaju taj virus u organizmu.

Homoseksualni muškarci imaju 19 odsto veće šanse da se zaraze HIV-om i veruje se da bi ta verovatnoća mogla značajno da se umanji uzimanjem anitiretroviralnih lekova. Neki naučnici predviđaju da bi upotreba takvih medikamenata kod gejeva mogla da uspori širenje HIV-a za 20 do 25 procenata.

Brojne studije pratile su uticaj antiretroviralnih lekova na sprečavanje prenošenja virusa i dokazale da oni mogu smanjiti šansu za dobijanje HIV-a i za 92 procenta.

  • 14.07.2014 13:12
    Nisam sigurna da li je osoba koja je pisala ovih nekoliko sramotnih redova uopste procitala izvestaj, ali dostupan je svima koje stvarno zanima nesto o rizicima, ugrozenim kategorijama, mogucnostima prevencije itd. Ovako sramotno izvuceno iz konteksta i lose prepricano ili prevedeno zvuci samo kao losa antigej propaganda, a ne clanak koji treba da informise i podigne svest gradjana o problemu hiva. Ako nekog ipak zanima: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/key-populations-to-hiv/en/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.