Ovo su slučajevi kada beli luk treba izbegavati

U nekim situacijama beli luk može da nanese više štete nego da bude od koristi.
U nekim situacijama beli luk može da nanese više štete nego da bude od koristi.

Beli luk vašim jelima daje odličnu aromu i veoma je zdrav. Međutim, postoje situacije kada ga ipak treba izbegavati.

Prenosimo vam deo iz knjige "Beli luk - praktični saveti za zdravlje i dom" doktorke Peni Stenvej, a koji se tiče ograničene primene belog luka.

Evo kada treba biti oprezan u konzumiranju belog luka:

Kožni problemi – kožu najpre testirajte tako što nanesete beli luk na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije proverite da li je iritirano. Ako jeste, nemojte ponovno nanositi beli luk. Ulje belog luka ne sadrži jedinjenja koja uzrokuju iritaciju (sulfenske kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata. Budite posebno oprezni kad nanosite beli luk na dečju kožu.

Vaginalni i rektalni/analni problemi – ne koristite beli luk lokalno, jer bi vas mogao iritirati ili peći.

Želudačni ili problemi s varenjem – zapamtite da velike količine belog luka mogu iritirati želudac i creva.

Krvarenje – beli luk može podstaći krvarenje. To dejstvo se može pogoršati ako konzumirate bilje i/ili dodatke ishrani koji usporavaju zgrušavanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, đumbir, gingko, crvenu detelinu, kurkumu i vrbu.

Trudnoća – zapamtite da normalne količine belog luka verovatno nisu štetne za dete, ali mudro je izbegavati velike količine i ne nanositi beli luk na kožu. Ako se porođaj očekuje za dve nedelje, unos velikih količina belog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vreme porođaja i popratnih hirurških procedura.

Dojenje – izbegavajte konzumaciju ili nanošenje velikih količina belog luka jer ne postoje dovoljni podaci koji potvrđuju da je bezopasan za dete.

Predoperativna stanja – izbegavajte beli luk dve nedelje pre zakazane operacije jer može podstaći krvarenje.

Hronični alkoholizam – izbegavajte velike količine belog luka jer usporava razgradnju jetrenog enzima P450 2E1, koji pomaže u razgradnji alkohola.

Ako koristite oralnu kontracepciju koja sadrži estrogen – zapamtite da beli luk ubrzava razgradnju i umanjuje kontraceptivno dejstvo. Ako konzumirate mnogo belog luka razmislite o dodatnoj kontracepciji (poput kondoma).

  • NS

    13.11.2014 08:40
    Zvuči malo obrnuto
    "izbegavajte velike količine belog luka jer usporava razgradnju jetrenog enzima P450 2E1, koji pomaže u razgradnji alkohola."
    Ako usporava razgradnju enzima - enzim ostaje aktivan i DOPRINOSI razgradnji alkohola.

  • Baka Lela

    13.11.2014 01:22
    Trudnoca i alkoholizam su dovoljni razlozi da prekinem sa belim lukom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?