Nestašica leka koji je važan za održavanje trudnoće

U Srbiji vlada nestašica leka za održavanje trudnoće "utrogestana".
U Srbiji vlada nestašica leka za održavanje trudnoće "utrogestana".

Zbog toga su trudnice primorane da se dovijaju na razne načine i da ga nabavljaju "ispod tezge" iz Banja Luke i Bjeljine.

Aleksandra iz Apatina tvrdi da u apotekama već oko mesec dana nema ovog leka, te da se snalazi na razne načine kako bi ga nabavila. - Jedva uspevam da ga pronađem u većim gradovima, ali i tamo se u apotekama žale da su im zalihe pri kraju - žali se Aleksandra.

PR menadžer u Agenciji bezbednost lekova Aleksandar Tucović kaže za portal "Bebac" da je upoznat sa ovom nestašicom i da ne zna dokle će ona potrajati i šta se dešava to na tržištu. - Agencija za lekove je poslednji sertifikat za promet ovog leka izdala 14. jula. Od tog datuma do danas ni jedan dobavljač nam nije doneo nove serije lekova "Utrogestan", na kontrolu,  a šta je razlog tome, zaista ne znam, jer se mi bavimo samo izdavanjem dozvola za lekove - objašnjava Tucović.

Lek za održavanje trudnoće "utrogestan", za kojim je i ranije vladala nestašica od februara ove godine je besplatan, pa trudnice na njega ne moraju da plaćaju 295 dinara participacije. Naime,  5. februara na snagu je stupio Pravilnik o lekovima, kojim je Republički fond za zdravstveno osiguranjem oslobodio buduće mame plaćanje participacije za lek koji im je neophodan da bi održavale trudnoću.

Utrogestan je zapravo hormon progesteron koji se u kao lek upotrebljava u trudnoći. Poslednjih godina povećalo se korišćenje utrogestana, jer se on ne upotrebljava samo u trudnoći već, već i kao stimulans za vantelesnu oplodnju.

Progesteron je neophodan za redovno održavanje trudnoće. U slučaju pada koncentracije progesterona rezultat je spontani pobačaji. U trudnoći se gestagenski preparati koriste tokom prvog trimestra.

  • 28.11.2014 19:32
    Sramota sta radite ljudima,sta sada bez leka!?
  • 28.11.2014 18:07
    buduca majka
    Sramotno, igrati se sa zivotima koji jos nisu ni zapoceti. Ne moye se pronaci od Vrsca do Beograda. Fuj za ovu drzavu !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.