Mutacije virusa gripa slabe delotvornost vakcine

Nove genetske varijacije virusa H3N2 gripa koji dominira ove godine, mogle bi da oslabe delotvornost vakcine i pogoršaju sezonu gripa, upozorili su američki naučnici.

Nove genetske varijacije virusa H3N2 gripa koji dominira ove godine, mogle bi da oslabe delotvornost vakcine i pogoršaju sezonu gripa, upozorili su američki naučnici.

Virus gripa H3N2 je bio najrasprostranjeniji virus tokom 2012-2013, 2007-2008. i 2003-2004. godine i imao je najveću stopu smrtnosti u protekloj deceniji, objasnili su predstavnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). "Pored toga ove godine je veći rizik od ozbiljnih simptoma gripa posle otkrića da taj virus ima genetske mutacije u odnosu na virus koji se koristi za proizvodnju sezonske vakcine", dodali su stručnjaci i naveli da se zbog toga može očekivati da bude smanjena efikasnost vakcine za zaštitu od tog virusa.

Prema njihovim rečima, vakcina štiti od mutiranih oblika virusa koji su se pojavili u prethodnoj sezoni, ali ne od novih genetskih promena koji se pojavljuju u sadašnjoj sezoni gripa. Mutacije virusa H3N2 otkrivene su krajem marta posle preporuke Svetske zdravstvene organizacije da se izaberu sojevi virusa za pripremu vakcine u sezoni 2013-2014.

Eksperti podsećaju da se virus gripa stalno menja i dodaju da su za sada otkrivene male genetske promene virusa H3N2 među nekoliko hiljada ispitanih uzoraka. Svake godine stručnjaci biraju koje će mutacije uključiti u vakcinu i ponekad unapred predvide nove genetske promene kako bi vakcina bila efikasnija.

Međutim i pored naučnih predviđanja dogode se nove mutacije tokom same sezone gripa. Američki naučnici naveli su da je, pored upozorenja, vakcina protiv gripa značajna za zaštitu osetljivih osoba kao što su mala deca, trudnice i osobe starije od 65 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.