Stvoreni veštački spermatozoidi i jajne ćelije

Naučnici s Kembridža su uspeli da naprave primitivnu formu veštačke sperme i jajnih ćelija u naučnom dostignuću koje bi moglo u potpunosti da promeni borbu protiv steriliteta.
Naučnici s Kembridža su uspeli da naprave primitivnu formu veštačke sperme i jajnih ćelija u naučnom dostignuću koje bi moglo u potpunosti da promeni borbu protiv steriliteta.

Tim istraživača je do ranih faza polnih ćelija stigao uzgajanjem matičnih ćelija u posebno kontrolisanim uslovima tokom nedelju dana, a zatim su sličnu tehniku primenili na ćelijama kože odraslih ljudi, koje su "pretvorili" u spermatozoide i jajne ćelije.

Njihov uspeh znači da bi u budućnosti lekari u borbi protiv sterliteta mogli da sintetišu polne ćelije koje imaju isti genetski materijal kao pacijenti. Dobijene ćelije imaju potencijal da se razviju u zrele spermatozoide i jajne ćelije, mada to još nije izvedeno u laboratorijskim uslovima.

Sledeći korak je ubacivanje ranih faza polnih ćelija u jajnike eksperimentalnih miševa, što će pokazati da li sazrevanje ćelija može da se očekuje u organizmu pacijenata.

Tim koji predvodi Azim Surani pokušao je sa nekoliko različitih pristupa pre nego što je pronašao način da u kratkom roku dobije željene rezultate. "Sve se odvija neverovatno brzo. Sada možemo da prikupimo matične ćelije i kada ih smestimo u odgovarajuće uslove, dobijamo primordijalne polne ćelije za pet do šest dana", rekao je Surani.

Nekoliko timova naučnika se bavilo sličnim istraživanjem u prethodnih 15 godina, ali niko dosad nije postigao uspeh sa sintetisanjem ljudskih polnih ćelija.

Inače, britanski zakoni zabranjuju korišćenje veštačkih spermatozoida i jajnih ćelija u terapiji parova koji imaju problem sa sterilitetom. Ukoliko dođe do promena, ovo istraživanje bi mnogima omogućilo da u procesu veštačke oplodnje koriste sopstveni genetski materijal.

  • biciklista

    25.12.2014 17:50
    kakvi cevovodi gasovodi... ovo su prave vesti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.