Tegobe tokom menopauze zahvataju veliki broj žena

Više od pola miliona žena u Srbiji je u periodu perimenopauze - kada opada nivo svih ženskih hormona, naročito estrogena. Nagle hormonske promene izazivaju niz teogba poput valunga, nesanice, razdražljivosti, rasejanosti. 

Više od pola miliona žena u Srbiji je u periodu perimenopauze - kada opada nivo svih ženskih hormona, naročito estrogena. Nagle hormonske promene izazivaju niz teogba poput valunga, nesanice, razdražljivosti, rasejanosti.

 

Istraživanja pokazuju da čak 75 odsto žena ima jednu ili više tegoba, a mali broj njih koristi bilo kakvu terapiju za ublažavanje simptoma.
U periodu pre poslednje menstruacije (menopauze), koji obično traje i nekoliko godina, menstrualni ciklusi dolaze neredovno, krvarenje traje duže ili kraće nego obično, može da bude i obilno i oskudno. Sve su to znaci da polako prestaje funkcija jajnika.

- Iako je to prirodna fiziološka pojava u životu žene, može da se desi menopauza nastupi ranije, zbog operacija, zračne ili druge terapije - pojašnjava ginekolog Aleksandra Mladenović Mihajlović. - Tegobe tokom menopauze zahvataju veliki broj žena, samo u Srbiji na primer 1,2 miliona žena je u dobu između 45. i 67. godine, i mogu da imaju jednu ili čak sve tegobe vezane za menopauzu. Kako stanovništvo globalno stari, predviđa se da će do 2050. godine čak 30 odsto žena će biti starije od 60 godina.

Žene obično u menopauzu ulaze između 45. i 55. godine, u proseku u 51. godini. U periodu perimenopauze suočavaju se sa nizom tegoba, od kojih najčešće prvo počinju valunzi, pojašnjava dr Mladenović Mihajlović. Ovaj poremećaj termoregulacije je vrlo neprijatan, jer dolazi do periferne vazodilatacije (širenja krvnih sudova), žena oseti nalet vrućine i preznoji se. Dešava se do 20 puta na dan, traje i do pet minuta i kod većine žena izaziva pojačanu nervozu.

- Žene često imaju problem i sa noćnim znojenjem, vrtoglavicom, nesanicom, glavoboljom, razdražljivošću, lošom koncentracijom i depresijom - dodaje dr Aleksandra Mladenović Mihajlović. - Prema istraživanjima, 20 do 30 odsto žena mlađih od 50 godina imalo je valunge, a poremećaje sna oko 40 odsto. Kod starijih od 50 čak 70 do 80 odsto ima napade vrućine, a poremećaj spavanja svaka druga žena. Kasnije se javljaju i druge promene poput suve kože, opadanja kose, bolova u kostima i zglobovima, smanjene seksualne želje...

S prestankom lučenja polnih hormona, višestruko rastu i rizici od bolesti, pa žene postaju podložnije hipertenziji, bolestima srca i krvnih sudova, infarktima, moždanim udarima. Dolazi i do promena na urogenitalnom traktu, čestog nekontrolisanog mokrenja, bolova pri mokrenju pa čak i spada materice ili bešike.

Od svih metoda za olakšanje tegoba menopauze najviše se koristi hormonska supstitucionalna terapija estrogenom (oko 10 odsto) i psihofarmatici, oko dva odsto.

  • 29.12.2014 12:47
    Aleksandar
    Maka je bogata vitaminima i mineralima, kao i fitonutrientima koji regulisu nivo hormona u telu. Da vidimo kako maka deluje na:

    - ZENE: Do pre samo sto godina, mnoge zene nisu prezivljavale menopauzu. Medicina je ovaj period produzila za 30-ak godina, ali pracen losim zdravljem i stalnim tegobama. Problemi vezani za menopauzu nastaju zbog poremecene produkcije hormona u telu.

    Maka je od velike pomoci za: balansiranje hormonalnog statusa, simptome menopause, valunge, sprecavanje i pomoc u tretmanu osteoporoze, neredovne menstruacije, problem vezane za PMS, primenopauzu, stimulisanje plodnosti (piti do zaceca, prekinuti tokom trudnoce, nastaviti tokom dojenja. www.alojavera.wordpress.com
  • besplatna knjiga

    29.12.2014 08:18
    posle 40te
    Dr D.V, nas i vas dr House se bavio pacijentima na zanimljiv nacin i srocio svoja iskustva sa istima u menopauzi, dok su dopustali da radi besplatno savetovaliste, daje ovu knjigu besplatno zenama pogodjenim menopauzom, da na saljiv nacin prebrode ove prirodne promene.
    Potrebno je samo otici na pregled i imati preko 40.
  • lili

    28.12.2014 18:35
    menopauza
    prosla sam to bez ikakvih poteskoca jer sam menopauzu prihvatila kao nesto neizbezno, pa stoga savetujem zenama da mirno prihvate menopauzu, pa nece biti ni nervoze ni svadje u porodici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.