Paprike štite od Parkinsonove bolesti

Parkinsonova bolest utiče na način na koji se krećete. Oštećuje živce i zaustavlja proizvodnju dopamina, supstance koja je zaslužna za prenos poruka među telesnim ćelijama. Na taj način mozak ne može nesmetano slati poruke mišićima.

Parkinsonova bolest utiče na način na koji se krećete. Oštećuje živce i zaustavlja proizvodnju dopamina, supstance koja je zaslužna za prenos poruka među telesnim ćelijama. Na taj način mozak ne može nesmetano slati poruke mišićima.


Neka istraživanja su pokazala da nikotin može podstaći ćelije mozga da proizvode dopamin. Naime, prethodno istraživanje je pokazalo da pušači imaju manji rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, u odnosnu na nepušače.

Povrće, koje dolazi iz iste porodice biljaka kao i duvan, kao što su paprike, paradajz ili krompir, takođe sadrže nikotin, a ovo naučnici su u ovom istraživanju proučavali delovanje različitih vrsta biljaka sa nikotinom.

Naučnici su uporedili 490 osoba kojima je nedavno dijagnostikovana Parkinsonova bolesti i 644 osobe koje ne pate od Parkinsonove bolesti. Obe grupe su ispunjavale anketu koja je sadržala pitanja o njihovim prehrambenim navikama.

Rezultati su pokazali da povećanje konzumacije povrća koje sadrži nikotin može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, a paprika se pokazala najdelotvorniji.

Iako naučnici istraživanje trebaju nastaviti, ističu da osobe, koje u porodičnoj anamnezi imaju slučajeve Parkinsonove bolesti, trebaju veću pažnju obratiti na prevenciju Parkinsonove bolesti. I dok ovim istraživanjem nije sa sigurnošću potvrđeno da paprike smanjuju rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, prednosti konzumiranja raznolikog povrća su brojne, prenosi VebMD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.