Kako Skovilova skala ocenjuje ljutinu papričica?
Godine 2007. Naga Jolokija, ili "ghost chili", proglašena je najljućom papričicom na svetu.
Foto: Pixabay
Potom je 2010. godine Naga vajper preuzeo tu titulu, da bi 2012. na vrh došla papričica Trinidad Scorpion Moruga Blend. I to s dobrim razlogom. Scorpion sadrži oko dva miliona jedinica na Skovilovoj skali. Za poređenje, tabasko sos ima između 2.500 i 5.000 Skovilovih jedinica ili SHU. Međutim, šta to tačno znači?
Lestvicu je izmislio farmaceut 1912. godine
Kada je lestvicu 1912. godine izumeo farmaceut Vilbur Skovil, koji je želeo da napravi mast koja stvara osećaj topline, temeljila se na ljudski receptorima za ukus. Ideja je bila razređivati alkoholni ekstrakt pripremljen s određenom papričicom dok test grupa ne bi prestala da oseća ljutinu.
Stepen razređivanja prenosi se na Skovilovu skalu. Drugim rečima, prema Skovilovoj skali trebalo bi vam čak 5.000 šoljica vode da razredite jednu šoljicu tabasko sosa dovoljno da više ne osetite ljutinu.
Od čula ukusa do precizne nauke
Skovilova skala izvorno je bila temeljena na subjektivnom čulu ljudskih degustatora. Danas naučnici koriste sofisticiranu tehniku poznatu kao tečna hromatografija visokih performansi za merenje količine kapsaicina, materije koja uzrokuje osećaj ljutine u čili papričicama. Ova metoda je preciznija i manje zavisi od ljudskog subjektivnog čula.
Iako se Skovilova skala još široko koristi, dr Pol Bosland, profesor hortikulture na Državnom univerzitetu Novog Meksika i autor nekoliko knjiga o čili papričicama, kaže kako lestvica više ne zavisi od ljudskog čula, koje je nepouzdano.
"Lako je doći do tzv. umora ukusa. Vrlo brzo se vaši receptori iscrpe i više nemate čulo ukusa. Zbog toga smo tokom godina razvili sistem gde koristimo ono što se zove tečna hromatografija visokih performansi", rekao je Bosland, a preneo časopis "Smithsonian".
Jednostavnije rečeno, ovo znači da naučnici sada mogu da izmere koliko tačno ima ljutih materija u jednoj čili papričici. Ako taj broj pomnože sa 16, dobiće broj koji predstavlja koliko je papričica ljuta prema Skovilovoj skali. Bosland ističe kako je taj broj dovoljno precizan za korišćenje u industrijske svrhe.
"Ghost čili" izaziva halucinacije
Zapravo, ko bi se usudio da proba čili papričice s imenima koje aludiraju na zmije ili škorpije? BBC je nedavno izvestio o prvom čoveku koji je pojeo celu porciju karija napravljenog s ghost čili papričicama, jelo nazvano The Widower (Udovac). Bilo je toliko ljuto da je počeo da halucinira.
Bosland, stručnjak za čili papričice, jednom je rekao kako je Ghost čili dobio svoje ime jer je toliko ljut da se osećate kao da ste odustali od života kad ga pojedete. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Zaista, kapsaicin, hemijski spoj koji se nalazi u čili paprikama, zahteva pažnju konzumenta baš kao i stvarna toplota.
"Isti receptor koji vašem mozgu signalizira da je kafa vruća signalizira i da je čili papričica ljuta", objašnjava Bosland.
Mogu li vrlo ljute papričice oštetiti receptore?
Neki se pitaju mogu li veoma ljute čili papričice oštetiti receptore za ukus. Bosland to opovrgava. Upoređuje ljutinu čilija sa solju - lako je preterati, ali na duge staze neće naštetiti vašim ustima. Čak ni najljući habanero, koji ima Skovilovu ocenu od 100.000 do 350.000 i čija ljutina može ostati na nepcu satima, pa čak i danima, neće oštetiti vaše receptore.
Bosland i njegovi saradnici razradili su pet glavnih karakteristika ljutine čili papričica. To su: intenzitet ljutine, brzina njenog nastupanja, trajanje ljutine, mesto na kojem se ljutina oseća (npr. vrh jezika ili zadnji deo grla) i vrsta osećaja ljutine - da li je "ravan" ili "oštar".
Zanimljivo je kako ove karakteristike ljutine odražavaju kulturne preference. Tako ljudi iz azijskih kultura, gde se ljutina čilija ceni hiljadama godina, više vole "oštru" ljutinu koja brzo nestaje. S druge strane, većina Amerikanaca preferira "ravnu" ljutinu koja traje duže.
Institut za čili papričice, u sklopu Državnog univerziteta Novog Meksika, prodaje praktičan "točkić za testiranje čilija". On opisuje ljutinu i ukus različitih vrsta čili papričica i daje savete o njihovom korišćenju u kuvanju.
Kao što Bosland napominje, uživanje u čili papričicama može se uporediti s degustacijom vina. U početku osećate samo ljutinu, slično kao što u vinu prvo osetite alkohol. Međutim, vremenom naučite da razlikujete nijanse ukusa. Tako je i s čili papričicama - u početku osećate samo ljutinu, ali vremenom naučite daa prepoznate i cenite različite vrste ljutine.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 1
Rumpelstiltskin
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar