
Kako Skovilova skala ocenjuje ljutinu papričica?
Godine 2007. Naga Jolokija, ili "ghost chili", proglašena je najljućom papričicom na svetu.

Foto: Pixabay
Potom je 2010. godine Naga vajper preuzeo tu titulu, da bi 2012. na vrh došla papričica Trinidad Scorpion Moruga Blend. I to s dobrim razlogom. Scorpion sadrži oko dva miliona jedinica na Skovilovoj skali. Za poređenje, tabasko sos ima između 2.500 i 5.000 Skovilovih jedinica ili SHU. Međutim, šta to tačno znači?
Lestvicu je izmislio farmaceut 1912. godine
Kada je lestvicu 1912. godine izumeo farmaceut Vilbur Skovil, koji je želeo da napravi mast koja stvara osećaj topline, temeljila se na ljudski receptorima za ukus. Ideja je bila razređivati alkoholni ekstrakt pripremljen s određenom papričicom dok test grupa ne bi prestala da oseća ljutinu.
Stepen razređivanja prenosi se na Skovilovu skalu. Drugim rečima, prema Skovilovoj skali trebalo bi vam čak 5.000 šoljica vode da razredite jednu šoljicu tabasko sosa dovoljno da više ne osetite ljutinu.
Od čula ukusa do precizne nauke
Skovilova skala izvorno je bila temeljena na subjektivnom čulu ljudskih degustatora. Danas naučnici koriste sofisticiranu tehniku poznatu kao tečna hromatografija visokih performansi za merenje količine kapsaicina, materije koja uzrokuje osećaj ljutine u čili papričicama. Ova metoda je preciznija i manje zavisi od ljudskog subjektivnog čula.
Iako se Skovilova skala još široko koristi, dr Pol Bosland, profesor hortikulture na Državnom univerzitetu Novog Meksika i autor nekoliko knjiga o čili papričicama, kaže kako lestvica više ne zavisi od ljudskog čula, koje je nepouzdano.
"Lako je doći do tzv. umora ukusa. Vrlo brzo se vaši receptori iscrpe i više nemate čulo ukusa. Zbog toga smo tokom godina razvili sistem gde koristimo ono što se zove tečna hromatografija visokih performansi", rekao je Bosland, a preneo časopis "Smithsonian".
Jednostavnije rečeno, ovo znači da naučnici sada mogu da izmere koliko tačno ima ljutih materija u jednoj čili papričici. Ako taj broj pomnože sa 16, dobiće broj koji predstavlja koliko je papričica ljuta prema Skovilovoj skali. Bosland ističe kako je taj broj dovoljno precizan za korišćenje u industrijske svrhe.
"Ghost čili" izaziva halucinacije
Zapravo, ko bi se usudio da proba čili papričice s imenima koje aludiraju na zmije ili škorpije? BBC je nedavno izvestio o prvom čoveku koji je pojeo celu porciju karija napravljenog s ghost čili papričicama, jelo nazvano The Widower (Udovac). Bilo je toliko ljuto da je počeo da halucinira.
Bosland, stručnjak za čili papričice, jednom je rekao kako je Ghost čili dobio svoje ime jer je toliko ljut da se osećate kao da ste odustali od života kad ga pojedete. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Zaista, kapsaicin, hemijski spoj koji se nalazi u čili paprikama, zahteva pažnju konzumenta baš kao i stvarna toplota.
"Isti receptor koji vašem mozgu signalizira da je kafa vruća signalizira i da je čili papričica ljuta", objašnjava Bosland.
Mogu li vrlo ljute papričice oštetiti receptore?
Neki se pitaju mogu li veoma ljute čili papričice oštetiti receptore za ukus. Bosland to opovrgava. Upoređuje ljutinu čilija sa solju - lako je preterati, ali na duge staze neće naštetiti vašim ustima. Čak ni najljući habanero, koji ima Skovilovu ocenu od 100.000 do 350.000 i čija ljutina može ostati na nepcu satima, pa čak i danima, neće oštetiti vaše receptore.
Bosland i njegovi saradnici razradili su pet glavnih karakteristika ljutine čili papričica. To su: intenzitet ljutine, brzina njenog nastupanja, trajanje ljutine, mesto na kojem se ljutina oseća (npr. vrh jezika ili zadnji deo grla) i vrsta osećaja ljutine - da li je "ravan" ili "oštar".
Zanimljivo je kako ove karakteristike ljutine odražavaju kulturne preference. Tako ljudi iz azijskih kultura, gde se ljutina čilija ceni hiljadama godina, više vole "oštru" ljutinu koja brzo nestaje. S druge strane, većina Amerikanaca preferira "ravnu" ljutinu koja traje duže.
Institut za čili papričice, u sklopu Državnog univerziteta Novog Meksika, prodaje praktičan "točkić za testiranje čilija". On opisuje ljutinu i ukus različitih vrsta čili papričica i daje savete o njihovom korišćenju u kuvanju.
Kao što Bosland napominje, uživanje u čili papričicama može se uporediti s degustacijom vina. U početku osećate samo ljutinu, slično kao što u vinu prvo osetite alkohol. Međutim, vremenom naučite da razlikujete nijanse ukusa. Tako je i s čili papričicama - u početku osećate samo ljutinu, ali vremenom naučite daa prepoznate i cenite različite vrste ljutine.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Komentari 1
Rumpelstiltskin
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar