
Doner kebab: Zašto se Turska i Nemačka spore oko njega i mogu li da nađu kompromis
Nemačka i Turska se spore zbog doner kebaba, a Berlin apeluje na pokušaj Ankare da popularna ulična hrana dobije isti zaštićeni status u EU kao španska šunka i napuljska pica.

Foto: Pixabay
Diskusija oko kebaba počela je u aprilu kada je Turska podnela zahtev da širom Evrope registruje naziv doner kao svoj "zagarantovani tradicionalni specijalitet", što znači da bi etiketu za ovo jelo mogli da koriste samo oni koji su u skladu sa određenim proizvodnim metodama i specifikacijama za meso, piše Radio slobodna Evropa.
Industrija doner kebaba generiše godišnje oko 2,3 milijarde evra samo u Nemačkoj, a 3,5 milijardi širom Evrope, kako navodi Udruženje turskih proizvođača donera iz Berlina.
U slučaju da Evropska unija odobri zahtev Turske za regulaciju šta po zakonu može da nosi naziv jela, status doner kebaba u Nemačkoj bio bi ugrožen.
Zašto?
Oko dva miliona doner kebaba, mesa umotanog u hleb, prelivenog sosovima i povrćem, konzumira se dnevno u Nemačkoj, napisao je Politiko, što je mnogo za zemlju od 83 miliona stanovnika. Doner kebab je čak istisnuo stari nemački specijalitet, karivurst, prženu teleću kobasicu prelivenu kečapom i karijem, kao najpopularnije jelo brze hrane u zemlji, prema istraživanju iz 2022.
Reč "doner" potiče od turskog glagola "donmek", što znači "okrenuti se". Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo i reš. U Turskoj je jelo prvobitno bilo od jagnjetine i služilo se samo na tanjiru. Ali 1970-ih, turski imigranti u Berlinu odlučili su da ga služe u lepinji i prilagodili su recept kako bi se mogao služiti kao ulična hrana u porcijama zamoranim u papir.
"Shvatili su da Nemci vole sve što je u hlebu", rekao je Denis Buchholz, vlasnik prodavnice kebaba u Berlinu za Associated Press.
I tako je došlo do služenja doner kebaba u berlinskom stilu.
"Od političara do prolaznika na ulici, svi jedu doner kebab", rekao je on.
Međunarodno udruženje za doner kebab, sa sedištem u Istanbulu, podnelo je 2022. godine zahtev za uvrštavanje doner kebaba na EU listu "zagarantovanih tradicionalnih specijaliteta", što znači da bi meso trebalo da bude pripremljeno po jedinstvenoj proceduri da bi se moglo nazvati doner kebabom.
Ako zahtev Ankare bude uspešan, samo goveđe i jagnjeće meso "horizontalno isečeno na kotlete debljine tri do pet milimetara" moglo bi da se prodaje kao doner. Pileći kotleti bi mogli da budu deblji, dok bi mleveno meso bilo zabranjeno.
Cene brze hrane dostigle su nove nivoe, dok se snek barovi i restorani bore pod rastućom inflacijom.
Kako se priprema meso za doner?
Ako se koristi goveđe meso, ono mora biti od goveda starih najmanje 16 meseci, a jagnjeće od ovaca koje imaju najmanje šest meseci; pileći doner mora biti napravljen od prsa i/ili batka.
Ova odluka nije naišla na odobravanje Nemačke, koja voli da radi stvari na svoj način, napisao je portal The Berliner.
EU sud u Briselu trenutno je u procesu i sluša primedbe Nemačke, koja želi da u doner kebabu može da koristi teletinu, mladu junetinu, pa čak i ćureće meso.
Nemačka tvrdi da bi regulacije koje traži Turska kreirale velike birokratske prepreke i podigle cenu najpopularnije brze hrane u ovoj zemlji.
Čini se da povrće, ćuretina i neki teleći kebabi, koji su popularni u Nemačkoj, više ne bi bili dozvoljeni prema zahtevu Turske u kojem se ne pominju izričito, što je izazvalo zabunu u nemačkoj prehrambenoj industriji.
Nova pravila koje traži Turska imala bi "katastrofalne posledice za gastronomsku industriju kao i za potrošače", rekla je Ingrid Hartges, šefica Udruženja njemačkih hotela i restorana.
Ona je dodala da nije bilo potrebe da se EU upliće u industriju doner kebaba, koja je već "potpuno i jasno regulisana" nemačkim nacionalnum standardima 1992. godine.
Uz takozvanu inflaciju donera, piše Guardijan, i zbog već eksplozivnog pitanja troškova života uoči ključnih državnih izbora u septembru, Berlin je neposredno pre evropskog roka koji je bio 24. septembar za donošenje odluke o regulaciji, uložio veto.
Inflacija donera se odnosi na rast cene ovog jela u Nemačkoj za 75 odsto od 2016. godine, u poređenju sa porastom ukupne inflacije od 24 odsto, prema jednoj studiji zasnovanoj na Google recenzijama kebab restorana. Povećanje je bilo posebno oštro u poslednje dve godine, sa prosečnom cenom koja je porasla sa pet evra u 2022. na sedam evra u 2024.
Evropska komisija treba da donese odluku da li 11 primedbi koje je uložila Nemačka na zahtev Turske, imaju pokriće.
Ako to urade, Nemačka i Turska će imati do šest meseci da pronađu kompromisno rešenje. Konačnu reč ima Evropska komisija.
"Sa izvesnim čuđenjem smo primili k znanju zahtev Turske", navelo je nemačko savezno ministarstvo za hranu i poljoprivredu u izjavi za AP.
"Kebab je deo Nemačke, a raznovrsnost načina pripreme odražava raznolikost naše zemlje, to se mora sačuvati. U interesu brojnih ljubitelja u Nemačkoj, posvećeni smo tome da doner kebab ostane takav kakav se ovde priprema i jede", saopštilo je ministarstvo.
I Turska i Nemačka, koja ima jaku tursku dijasporu od oko 2,7 miliona ljudi, tvrde da su rodno mesto doner kebaba kakav se danas masovno konzumira širom sveta.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Komentari 4
Dule
Joja
Joka
Turska nikada neće u EU, ali niko im to neće zvanično ni saopštiti. Ok za neki wurst, ali doner nikako…
Pozdrav svim dobrim ljudima.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar