Čaša sakea napravljenog u svemiru mogla bi da košta pola miliona dolara
Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao - u svemir.
Foto: Pixabay
"Asahi Šuzo", kompanija koja stoji iza popularnog japanskog brenda sakea Dasai, planira da pošalje sastojke za sake na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) kako bi fermentisali veoma poseban napitak.
Ako uspeju, samo jedna boca od 100 mililitara biće ponuđena na prodaju po ceni od 100 miliona jena, ili oko 653.000 dolara.
"Ne postoji garancija stopostotnog uspeha", napominje Soja Juatsuki, predstavnik destilerije zadužena za projekat "Asahi Šuzoa". Dodaje da razlika u gravitaciji može da utiče na to kako će toplota da se prenosi kroz tečnost, što može da izazove drugačiji proces fermentacije nego na Zemlji.
Kompanija je platila Japanskoj agenciji za istraživanje svemira mogućnost pristupa eksperimentalnom modulu "Kibo", delu MSS-a koji je razvio Japan, gde se testovi mogu sprovoditi u "posebnom mikrogravitacionom okruženju".
Nacionalna svemirska agencija saopštila je da neće komentarisati privatno plaćeni projekat, prenosi CNN.
Sake se pravi od japanskog pirinča, vode i kodžija (pirinča koji je prošao kroz saharizaciju i koristi se da skrob u pirinču pretvori u šećere koji se mogu fermentisati). Uobičajeno je potrebno oko dva meseca da se napravi niz preciznih koraka koji uključuju parenje, mešanje i fermentaciju.
Piće se ispija iz posebnih čaša u različitim prigodama - od venčanja do obroka u izakaia restoranima nalik pabovima - a nedavno se našao na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.
Dasai - što na japanskom znači "festival vidre" - jedan je od najpopularnijih brendova sakea na tržištu. Pored toga, kompanija "Asahi Šuzo" stoji iza još nekih vrhunskih proizvoda popularnih među kolekcionarima koji su spremni da potroše više hiljada dolara za bocu.
Njihov pohod u svemir je više od samo još jednog pokušaja da se napravi retki sake. Juetsuki navodi da se kompanija nada da će ovaj svemirski projekat pokazati kako fermentacija funkcioniše u svemiru, pa će možda jednog dana moći da prave sake na Mesecu.
U nekoj budućnosti, kada ljudi budu putovali na Mesec kao turisti, ovaj projekat ima za cilj stvaranje sakea u kojem se može uživati i na Mesecu. Takođe, nada se da će ova tehnologija koristiti i budućim svemirskim turistima koji imaju sklonost ka drugim vrstama fermentisane hrane.
"Mnoge japanske namirnice, kao što su nato i miso, fermentisane su, a ova tehnologija bi mogla da se proširi i na ovu proizvodnju", dodaje Juetsuki.
Kompanija razvija opremu za proizvodnju sakea u svemiru, a planirani datum lansiranja je krajem 2025. godine.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar