
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.

Foto: Pixabay
Jedna od nespornih životnih činjenica je da je veoma teško skuvati savršeno meko kuvano jaje. Često budemo frustrirani kada, nakon što razbijemo ljusku otkrijemo da je žumance suvo i mrvljivo, ili još gore, ljigavo belance.
Problem je u tome što se žumance i belance kuvaju na dve različite temperature. Žumancetu je potrebna temperatura od samo 65 stepeni Celzijusa za kuvanje, dok je belancima potrebno malo više toplote - oko 85 stepeni, piše RTS.
Konvencionalne metode kuvanja jaja, dakle, predstavljaju kompromis između te dve naizgled nespojive istine. Skuvajte jaje na 100 stepeni Celzijusa i belance će ubrzo postati mekano i taman kako treba. Žumance će, međutim, biti potpuno stegnuto - što je u redu ako ste želeli tvrdo kuvano jaje, ali razočaravajuće ako tražite meko, tečno žumance.
Međutim, istraživači su sada otkrili savršenu metodu za kuvanje jaja. Štaviše, pokazali su da jaje ne samo što je ukusnije, već je i nutritivno bolje.
U svom novom radu istraživači predvođeni Pelegrinom Mustoom, naučnikom koji radi u italijanskom Nacionalnom istraživačkom savetu u Pocuoliju, prvo su simulirali proces kuvanja jaja koristeći računarsku dinamiku fluida (CFD). U pitanju je metodologija korišćenja računara za predviđanje kako tečnosti i gasovi teku na osnovu fizičkih zakona koji njima upravljaju, kao što su očuvanje mase, impulsa i energije.
Simulacije su predložile novu metodu - koja će verovatno biti potpuno nepoznata većini kuvara i kuvara amatera - koja bi mogla da dâ superiorne rezultate. Pristup, koji autori nazivaju periodičnim kuvanjem, uključuje naizmenično kuvanje jaja u posudi sa ključalom vodom na 100C i stavljanje u mlaku posudu na 30C.
Da bi se postigli najbolji rezultati, jaje se mora prebacivati između dve temperature svaka dva minuta u ukupnom trajanju od 32 minuta, tako da verovatno nije baš najpraktičnije za jutarnju rutinu.
Međutim, ako ste voljni da se potrudite, bićete višestruko nagrađeni. Kada su naučnici isprobali novu metodu u stvarnom životu, dobijeno jaje je bilo izuzetno. Istraživači su potvrdili ovu superiornost analizirajući teksturu, senzorne kvalitete i hemijsku strukturu njihovog savršeno kuvanog jajeta pomoću nuklearne magnetne rezonance i masene spektrometrije visoke rezolucije.
Rezultati su pokazali da periodično kuvana jaja imaju meko žumance. Međutim, beli albumin nije bio tečan i nekuvan, već je imao konzistenciju bližu onoj kod tradicionalno meko kuvanog jajeta.
Prema autorima rada, to je verovatno zato što, dok su se temperature u periodično kuvanom belancetu kretale između 35 i 100 stepeni tokom kuvanja, žumance je tokom kuvanja ostalo na konstantnoj temperaturi od 67 stepeni.
Ono što je još zanimljivije, hemijska analiza je otkrila da žumance povremeno kuvanih jaja sadrži više polifenola, grupu mikronutrijenata koji se uglavnom nalaze u biljkama, a koji se preporučuju zbog svojih zdravstvenih koristi, nego jaja kuvana drugim metodama.
Ova klasa jedinjenja je poznata po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Biljke ih prave kao odbranu od stresnih uslova okoline kao što su UV zračenje, suše ili od insekata.
Međutim, istraživanja sve više pokazuju da mogu koristiti i ljudima. Na primer, epidemiološke studije ukazuju da je visok unos polifenola u ishrani povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, specifičnih oblika raka i neurodegenerativnih bolesti.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Komentari 1
Veljko
Sad se ovaj 'jajolog' tu trpa i hoce da se proslavi na tudjem radu.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar