Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Foto: Pixabay
Jedna od nespornih životnih činjenica je da je veoma teško skuvati savršeno meko kuvano jaje. Često budemo frustrirani kada, nakon što razbijemo ljusku otkrijemo da je žumance suvo i mrvljivo, ili još gore, ljigavo belance.
Problem je u tome što se žumance i belance kuvaju na dve različite temperature. Žumancetu je potrebna temperatura od samo 65 stepeni Celzijusa za kuvanje, dok je belancima potrebno malo više toplote - oko 85 stepeni, piše RTS.
Konvencionalne metode kuvanja jaja, dakle, predstavljaju kompromis između te dve naizgled nespojive istine. Skuvajte jaje na 100 stepeni Celzijusa i belance će ubrzo postati mekano i taman kako treba. Žumance će, međutim, biti potpuno stegnuto - što je u redu ako ste želeli tvrdo kuvano jaje, ali razočaravajuće ako tražite meko, tečno žumance.
Međutim, istraživači su sada otkrili savršenu metodu za kuvanje jaja. Štaviše, pokazali su da jaje ne samo što je ukusnije, već je i nutritivno bolje.
U svom novom radu istraživači predvođeni Pelegrinom Mustoom, naučnikom koji radi u italijanskom Nacionalnom istraživačkom savetu u Pocuoliju, prvo su simulirali proces kuvanja jaja koristeći računarsku dinamiku fluida (CFD). U pitanju je metodologija korišćenja računara za predviđanje kako tečnosti i gasovi teku na osnovu fizičkih zakona koji njima upravljaju, kao što su očuvanje mase, impulsa i energije.
Simulacije su predložile novu metodu - koja će verovatno biti potpuno nepoznata većini kuvara i kuvara amatera - koja bi mogla da dâ superiorne rezultate. Pristup, koji autori nazivaju periodičnim kuvanjem, uključuje naizmenično kuvanje jaja u posudi sa ključalom vodom na 100C i stavljanje u mlaku posudu na 30C.
Da bi se postigli najbolji rezultati, jaje se mora prebacivati između dve temperature svaka dva minuta u ukupnom trajanju od 32 minuta, tako da verovatno nije baš najpraktičnije za jutarnju rutinu.
Međutim, ako ste voljni da se potrudite, bićete višestruko nagrađeni. Kada su naučnici isprobali novu metodu u stvarnom životu, dobijeno jaje je bilo izuzetno. Istraživači su potvrdili ovu superiornost analizirajući teksturu, senzorne kvalitete i hemijsku strukturu njihovog savršeno kuvanog jajeta pomoću nuklearne magnetne rezonance i masene spektrometrije visoke rezolucije.
Rezultati su pokazali da periodično kuvana jaja imaju meko žumance. Međutim, beli albumin nije bio tečan i nekuvan, već je imao konzistenciju bližu onoj kod tradicionalno meko kuvanog jajeta.
Prema autorima rada, to je verovatno zato što, dok su se temperature u periodično kuvanom belancetu kretale između 35 i 100 stepeni tokom kuvanja, žumance je tokom kuvanja ostalo na konstantnoj temperaturi od 67 stepeni.
Ono što je još zanimljivije, hemijska analiza je otkrila da žumance povremeno kuvanih jaja sadrži više polifenola, grupu mikronutrijenata koji se uglavnom nalaze u biljkama, a koji se preporučuju zbog svojih zdravstvenih koristi, nego jaja kuvana drugim metodama.
Ova klasa jedinjenja je poznata po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Biljke ih prave kao odbranu od stresnih uslova okoline kao što su UV zračenje, suše ili od insekata.
Međutim, istraživanja sve više pokazuju da mogu koristiti i ljudima. Na primer, epidemiološke studije ukazuju da je visok unos polifenola u ishrani povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, specifičnih oblika raka i neurodegenerativnih bolesti.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Saveznik protiv demencije povezane sa starenjem: Punomasni sir i pavlaka
18.12.2025.•
0
Naučnici su ljudima konačno dali zeleno svetlo da mogu da jedu više – oni koji vole masni sir i pojedu nekoliko kriški dnevno verovatno pomažu svom mozgu da se odupre propadanju povezanom sa starenjem.
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
8
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Komentari 1
Veljko
Sad se ovaj 'jajolog' tu trpa i hoce da se proslavi na tudjem radu.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar