
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.

Foto: Pixabay
Kako navodi Njujork tajms, carine će dodatno opteretiti industriju kafe, u trenutku kada su suše pogodile Brazil i Vijetnam, dva najveća izvoznika kafe u SAD, što je dovelo do manjih prinosa i rasta cena.
Prosečna cena oko pola kilograma pržene kafe u SAD povećana je na 7,93 američkih dolara sa 5,99 dolara, koliko je koštala prošle godine.
Gotovo svi američki potrošači kafe konzumiraju kafu poreklom iz Južne Amerike, Afrike i Azije, pri čemu su SAD uvezle 1,6 miliona metričkih tona kafe.
Analitičar industrije kafe Giljerme Moja ocenjuje da trgovina kafom između SAD i Brazila može dovesti do situacije u kojoj su obe strane na gubitku.
"U slučaju da nove carine od 50 odsto stupe na snagu, videćemo preoblikovanje tokova kafe u celom svetu. I to posebno iz Brazila ka drugim regionima", rekao je Moja.
U slučaju da se cena kafe pri kupovini na veliko poveća za deset odsto, to može dovesti do povećanja cena šoljice kafe od oko 25 centi, prema rečima ekonomiste Instituta Stenford Rajana Kamingsa.
"Strategija predsednika Donalda Trampa u vezi sa carinama može proizvođače kafe dovesti u veoma nesigurnu situaciju", navodi Kamings.
Veliki dobavljači kafe, poput lanca Starbaks, kupuju kafu iz celog sveta, pri čemu naručuju velike količine mesecima unapred, što donekle može da ih zaštiti od iznenadnih promena cena, stoga će carine najviše pogoditi dobavljače koji budu pokušali da se snabdeju na način da izbegnu carine.
Pored toga, carine mogu uticati i na kvalitet kafe koja se uvozi u SAD, imajući u vidu da se u Brazilu uglavnom proizvodi visokokvalitetna Arabika, za razliku od Vijetnama i drugih azijskih zemalja gde se proizvodi manje kvalitetna robusta.
Vijetnam i drugi proizvođači teško da mogu da proizvodu istu količinu kafe, navodi ekonomista Univerziteta Rajs Dejvid Ganc. On je naveo da će pojedini proizvođači u Brazilu potpuno prestati sa proizvodnjom, dok će drugi nastaviti proizvodnju i podići cene.
Njujorški list navodi da se kafa uzgaja u posebnim uslovima, da je najbolje da raste na velikim visinama i u tropskim uslovima, uključujući veliku količinu padavina.
Imajući to u vidu, jedino gde se u SAD može proizvoditi kafa su Havaji, kao i na teritoriji Portorika.
Kafa proizvedena na Havajima smatra se specijalitetom i inače košta dva do tri puta više nego obična kafa.
Problem s proizvodnjom kafe na Havajima uključuje cenu rada, cenu vode i struje, što navodi na zaključak da proizvodnja unutar SAD neće uticati na to da cene kafe ostanu iste.
Njujork tajms navodi da će većina konzumenata kafe nastaviti da kupuje kafu, dok će manji broj njih da se okrene drugim proizvodima s kofeinom poput čaja i energetskih pića.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Komentari 2
Mile
Mleko Dukat
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar