Kuglice sa smokvama punjene orasima - ukusna poslastica za praznike
Novogodišnji i božićni praznici se bliže, pa tako i vreme kada isprobavamo brojne recepte.
Foto: Pixabay
Kako bi posle obroka mogli da se zasladite, donosimo vam recept za veoma ukusnu i dekorativnu poslasticu.
Od sastojaka biće potrebno 30 suvih smokavai 30 jezgra oraha presečenih na pola.
Za spoljni deo lopte potrebno je dva decilitra vode, 150 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 200 g keksa, 1 kesica vanilin šećera, kao i kap, dve ruma.
Za posipanje je potrebno 200 grama mlevenih badema.
Priprema:
Staviti šećer u vodu da provri, kada voda provri (dakle, kada se šećer rastvori), skloniti sa ringle i odmah dodati mlevene orahe i mleveni keks, malo ruma i koricu limuna, po želji.
Ostavite da se ohladi.
Smokvama odrežite peteljke, malo ih isecite pri vrhu, raširite i na svaku smokvu dodajte po jednu polovinu oraha, a otvoreni deo malo pritisnite da se zalepi (zalepiće vam se jer su smokve prilično lepljive).
Na svaku smokvu staviti malo hladne smese (od oraha i keksa), svuda po smokvi po malo smese, otprilike, i sve rukama uvaljati u kuglice.
Smeša oraha i keksa je dosta lepljiva, pa stavi malo mlevenih badema na ruke, biće lakše i neće se mnogo lepiti.
Kada napravite kuglicu uvaljajte je u mlevene bademe, kada napravite sve loptice stavite ih u zamrzivač na oko 30 minuta i oštrim nožem prepolovite.
Koriste se kao polutke, izgledaju dekorativnije. Spakujte ih kao poklone i iznenadite nekoga, predlaže dianamakarska za Coolinarika.
Prijatno!
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Kremasti kolač sa malinama - osvežavajuć i ukusan
18.12.2025.•
0
Sočne maline i bogat krem fil se savršeno slažu u ovom kolaču bez pečenja.
"Čurosi": Omiljena poslastica mnogih, a evo kako se prave kod kuće
17.12.2025.•
1
"Čurosi" su tradicionalni desert poreklom iz Španije, koji je sada popularan širom sveta.
VIDEO: Čoko‑kremasti mus kolač koji se topi u ustima
17.12.2025.•
0
Ovo je mekani čokoladni mus kolač bez pečenja koji se topi u ustima.
VIDEO: Taljatele sa šampinjonima i belim lukom
17.12.2025.•
1
Ovaj jednostavan recept kombinuje taljatele sa šampinjonima i belim lukom za brz, aromatičan obrok.
VIDEO: Kada vam treba nešto malo drugačije - kafa sa kikiriki puterom
17.12.2025.•
1
Ova kreativna kafa kombinuje bogat, orašasti ukus kikiriki putera sa aromom kafe, stvarajući neobičan ali ukusan napitak.
VIDEO: Piletina sa šampinjonima u pavlaci
16.12.2025.•
0
Ovo je klasično kremasto jelo u kojem se piletina kuva u bogatom sosu od šampinjona i pavlake.
VIDEO: Kremasti kolač od banane i kokosa - bez pečenja
16.12.2025.•
1
Ovaj kolač kombinuje prirodnu slatkoću banana sa tropskim ukusom kokosa, i pravi se bez pečenja.
VIDEO: Šampinjoni na maslacu sa belim lukom
15.12.2025.•
1
Ovaj recept je jedan od najlakših načina da pripremite šampinjone - samo maslac, beli luk i pečurke.
VIDEO: Griz kocke - najkremastiji kolač
15.12.2025.•
0
Ovaj kolač u obliku kocki kombinuje teksturu griza i kremasti fil.
VIDEO: Za sladak početak dana - Nutela moka kafa
15.12.2025.•
1
Ova kafa spaja bogatu čokoladnu Nutelu sa aromatičnim espresom, stvarajući ukusnu i dekadentnu varijantu klasične moka kafe.
Recept za tradiocionalnu belu čorbu: Ukusno i kremasto
13.12.2025.•
1
Bela čorba je jedno od onih jela koje spaja domaću tradiciju i savršenu utešnu hranu. Kremasta, mirisna i bogata, godinama je omiljeni izbor na porodičnim trpezama.
VIDEO: Hrskavo i sočno istovremeno - puding kolač sa žitaricama
11.12.2025.•
0
Ovaj puding‑kolač kombinuje slojeve hrskavih žitarica i bogatu, kremastu smesu koja prilikom pečenja upije sve sastojke - i kolač dobije sočnu, skoro puding‑teksturu.
VIDEO Kada vam je do slatkog, a nemate previše vremena i živaca: Brzi čokoladni kolač u šolji
10.12.2025.•
0
Kada poželite brzo i toplo čokoladno zadovoljstvo, kolač u šolji je idealan - gotov za minut‑dva u mikrotalasnoj, bez puno posuđa, sa minimalnim naporom i maksimumom udobnosti.
VIDEO Zanimljivog izgleda i ukusa: Zeleni mača brauni
09.12.2025.•
1
Zeleni mača brauni kombinuje bogatstvo klasičnog braunija s blagom, zemljanom aromom zelenog čaja.
VIDEO Jednostavno, a preukusno: Lepinjica od krompira, sira i luka
08.12.2025.•
0
Ovo jednostavno, a preukusno jelo kombinuje tri skromna sastojka - krompir, sir i luk.
VIDEO Neki su spojevi bolji od drugih: Probajte čizkejk-baklavu
08.12.2025.•
1
Slađa od klasične torte od sira, kremastija od klasične baklave - ova torta je stvorena za svečane prilike i da impresionira svakoga ko je proba.
VIDEO Poljski slatkiš za koji zna ceo svet: Ime mu u prevodu znači "baka"
07.12.2025.•
2
Babka je raskošan slatki hleb od dizanog testa, poznat po svojim predivnim slojevima i bogatom punjenju.
VIDEO: Staro, dobro - testo sa kupusom
07.12.2025.•
1
Ovo jelo je pravo utoliko koliko je jednostavno, domaće i sito.
VIDEO: Lepinja od svežeg sira - ima samo dva sastojka
07.12.2025.•
1
Viralni hleb/lepinja sa samo dva sastojka - sir i jaja - zdrav, brz i pun proteina.
VIDEO: Mača late sa bademovim mlekom i medom
07.12.2025.•
0
Mača late je elegantan, zdrav napitak koji kombinuje blage stimulativne efekte zelenog čaja sa antioksidansima, dok bademovo mleko i med daju kremastu, blagu i prirodno slatku notu.
Topao zimski potaž od povrća: Brzo, jednostavno i savršeno da vas ugreje
06.12.2025.•
0
Hladni decembarski dani idealni su za topla, kremasta jela, a potaž od povrća je jedan od najjednostavnijih načina da se brzo spremi nešto zdravo i ukusno.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar