Šta se dešava s vašim telom ako svakog dana jedete avokado

Avokado je ukusan i sit i prava je nutritivna bomba. Prepun je vitamina, minerala, vlakana i zdravih masti.
Šta se dešava s vašim telom ako svakog dana jedete avokado
Foto: Pixabay
Ima mnogo potencijalnih koristi, ali postoje i određene stvari koje treba razmotriti pre nego što ga uvrstite u svoju ishranu.
 
1. Kvalitet ishrane se poboljšava
 
Jedna studija je otkrila da je jedenje jednog avokada dnevno povezano s boljim kvalitetom ishrane. Ishrana učesnika studije više je odgovarala obrascima zdrave ishrane, uključujući smanjen unos natrijuma i povećan unos zdravih masti. Nije doprinosilo promeni telesne težine, piše Health.
 
"Avokado je prirodan izvor za srce zdravih mononezasićenih masti, vlakana, vitamina i minerala", izjavila je za Health registrovana dijetetičarka i magistarka nauke Loren Menaker.
 
Savet: Menaker kaže da neki podaci sugerišu da dodavanje avokada hamburgerima može imati protivupalne koristi.
2. Kognicija se poboljšava
 
Jedna studija je pokazala da su starije osobe koje su jele jedan avokado dnevno imale bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti.
 
"Efekti se uglavnom zasnivaju na njihovim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima, kao i na sposobnosti da podrže moždane ćelije, kognitivne funkcije, pamćenje i opšte blagostanje tokom starenja", rekla je Kendis Pamper, registrovana dijetetičarka sa Medicinskog centra Univerziteta Ohajo stejt.
3. Lakše se kontroliše telesna težina
 
Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima, i kada se konzumira umereno, može pomoći u upravljanju težinom tako što povećava osećaj sitosti i smanjuje visceralnu masnoću, kaže Pamper. Potrebna su dodatna istraživanja.
 
4. Poboljšava varenje 
 
Vlakna u avokadu povećavaju raznolikost crevne flore i podstiču redovno pražnjenje creva.
 
"Oni takođe deluju kao izvor energije za ćelije creva kroz fermentaciju i igraju ulogu u regulaciji funkcije creva i otpornosti na patogene. Ovi efekti su osnova za koristi avokada kod gastrointestinalnih poremećaja", kaže Pamper. 
 
5. Smanjuje upalu
 
Avokado sadrži nutrijente kao što su zdrave masti, vlakna, kalijum, magnezijum i vitamin B6, kao i bioaktivne komponente koje pomažu u kontroli holesterola, krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.
 
Ove komponente takođe mogu smanjiti upalu, što pomaže u prevenciji i upravljanju srčanim bolestima, hipertenzijom i dijabetesom tipa 2, kaže Pamper.
 
6. Oči mogu biti  zdravije
 
Avokado sadrži vitamin E, lutein i zeaksantin, koji obezbeđuju antioksidante i pomažu u zaštiti od oštećenja izazvanih UV zracima i problema sa očima povezanih sa starenjem.
 
"Avokado može pomoći u smanjenju rizika od odvajanja mrežnjače i uveitisa (upale srednjeg sloja oka). Prisutnost vitamina K1 izgleda da je od vitalnog značaja za očuvanje integriteta očnog tkiva i može biti povezana sa zaštitom od upale mrežnjače i pojave katarakte. Međutim, potrebna su dalja istraživanja", rekla je Pamper.
 
Nutritivne vrednosti avokada
 
Avokado sadrži zdrave masti, vlakna, proteine i širok spektar vitamina i minerala, prema Dženifer Palijan, diplomiranoj dijetetičarki i naučnici za hranu.
 
Avokado je takođe izvor vitamina B grupe kao što su folna kiselina, riboflavin, niacin i pantotenska kiselina.
 
"To čini avokado hranom bogatom nutrijentima koja značajno doprinosi dnevnim potrebama za vlaknima, kalijumom i zdravim mastima", rekla je Palijan.
 
Treba li jesti jedan avokado dnevno?
 
Uključivanje avokada u uravnoteženu ishranu može poboljšati kvalitet ishrane i unos nutrijenata. Ipak, odluka da se jede svakog dana zavisi od individualne situacije. Na primer, treba uzeti u obzir dostupnost, cenu, kvalitet i zrelost.
 
"MyPlate preporučuje odraslima da unose dve do četiri šolje povrća dnevno i 3 ½ do 7 šolja 'ostalih vrsta povrća', kao što je avokado, nedeljno. Jedan avokado se računa kao jedna šolja, pa je to odlična hrana koju treba redovno - ili čak svakodnevno - uključivati u ishranu", rekla je Kristi Del Koro, magistarka nauka, registrovana dijetetičarka i portparolka organizacije Avocados–Love One Today.
Ko ne bi trebalo da jede avokado svaki dan
 
Avokado je bezbedan za većinu ljudi, ali neke grupe bi trebalo da budu opreznije. 
 
Evo šta treba uzeti u obzir:
 
- Budite oprezni ako imate alergiju na lateks: 30–50 odsto ljudi sa alergijom na lateks može doživeti unakrsnu reakciju, rekla je Del Koro. Neki proteini iz lateksa slični su proteinima koji se nalaze u avokadu.
 
- Ograničite unos ako imate bolest bubrega: Trećina avokada sadrži 250 miligrama kalijuma (šest odsto preporučenog dnevnog unosa), kaže Del Koro. Iako Nacionalna fondacija za bubrege smatra da je avokado bezbedan za osobe sa bubrežnom dijetom, ona preporučuje saradnju sa dijetetičarom kako bi se odredila bezbedna količina kalijuma.
 
- Razgovarajte sa svojim lekarom ako uzimate lekove za razređivanje krvi: Avokado može da utiče na varfarin, antikoagulans. Pošto je avokado bogat vitaminom K, može da umanji terapijsku efikasnost varfarina ometajući njegovo regulisanje zgrušavanja krvi.
 
- Razmislite o ograničenju ako imate GI tegobe: Avokado ima visok sadržaj FODMAPS jedinjenja i može izazvati simptome IBS-a kod nekih ljudi.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Djoka

    15.12.2025 08:15
    Usraćete se načisto XD
  • K

    15.12.2025 08:07
    K
    Dosadi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje