
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.

Foto: Pixabay
Možete pričekati nekoliko dana da sazri, ali može se desiti da zaboravite da ste ga uopšte i kupili, a on u međuvremenu postane premekan.
Index.hr donosi nekoliko trikova kojima možete ubrzati zrenje, produžiti svežinu i spasiti ga od smeća - čak i kad se čini da je već gotovo s njim.
Šta kada vam treba zreo avokado - odmah
Najbrži način da omekšate tvrd avokado je trik s rernom. Sve što treba da uradite je da ga zamotate u aluminijsku foliju i stavite u rernu na nisku temperaturu - oko 90 do 100 stepeni - na desetak minuta.
Toplota će potaći avokado da brže ispušta etilen, gas koji prirodno uzrokuje zrenje, pa će ubrzo postati mekši. Nakon što ga izvadite iz rerne, ohladite ga nekoliko minuta u frižideru i biće spreman za mazanje.
Ako imate malo više vremena, ali i dalje ne želite da čekate danima, postoji i prirodnija varijanta. Avokado možete staviti u papirnu kesu s bananom ili jabukom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Ti plodovi takođe ispuštaju etilen, a papirna kesa zadržava gas u zatvorenom prostoru.
U roku od 24 do 48 sati avokado će omekšati i biti spreman za upotrebu.
Plastika ovde nije opcija jer ne diše, a upravo to je ključno za ravnomerno i brzo zrenje.
Šta ako je avokado već mekan (ali još nije za bacanje)?
Ako vam je avokado previše omekšao, ali nije smeđ i nema čudan miris, nemojte ga bacati. Takav avokado savršen je za gvakamoli, a još bolje - možete ga iskoristiti za smuti kom će dati kremastu teksturu, bez da se oseti njegov ukus.
Mekani avokado takođe je odlična baza za namaz za tost uz malo limuna, so i maslinovo ulje, pa čak i za zdravi čokoladni mus kom može dati odličnu teksturu.
Međutim, ako primetite tamne mrlje, neprijatan miris ili vlaknastu strukturu - tada je ipak vreme da ga bacite.
A ako vam ostane samo jedna polovina, postoji jednostavan način da je sačuvate. Prelijte je s malo limunovog soka, pokrijte celofanom tako da dodiruje površinu i stavite u hermetičku posudu u frižider. I ne zaboravite da ostavite košticu - to usporava tamnjenje mesa avokada.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
2
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
1
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar