Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta

Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
Foto: Pixabay
Možete pričekati nekoliko dana da sazri, ali može se desiti da zaboravite da ste ga uopšte i kupili, a on u međuvremenu postane premekan.
 
Index.hr donosi nekoliko trikova kojima možete ubrzati zrenje, produžiti svežinu i spasiti ga od smeća - čak i kad se čini da je već gotovo s njim.
Šta kada vam treba zreo avokado - odmah
 
Najbrži način da omekšate tvrd avokado je trik s rernom. Sve što treba da uradite je da ga zamotate u aluminijsku foliju i stavite u rernu na nisku temperaturu - oko 90 do 100 stepeni - na desetak minuta.
 
Toplota će potaći avokado da brže ispušta etilen, gas koji prirodno uzrokuje zrenje, pa će ubrzo postati mekši. Nakon što ga izvadite iz rerne, ohladite ga nekoliko minuta u frižideru i biće spreman za mazanje.
Ako imate malo više vremena, ali i dalje ne želite da čekate danima, postoji i prirodnija varijanta. Avokado možete staviti u papirnu kesu s bananom ili jabukom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Ti plodovi takođe ispuštaju etilen, a papirna kesa zadržava gas u zatvorenom prostoru.
U roku od 24 do 48 sati avokado će omekšati i biti spreman za upotrebu. 
 
Plastika ovde nije opcija jer ne diše, a upravo to je ključno za ravnomerno i brzo zrenje.
 
Šta ako je avokado već mekan (ali još nije za bacanje)?
 
Ako vam je avokado previše omekšao, ali nije smeđ i nema čudan miris, nemojte ga bacati. Takav avokado savršen je za gvakamoli, a još bolje - možete ga iskoristiti za smuti kom će dati kremastu teksturu, bez da se oseti njegov ukus.
 
Mekani avokado takođe je odlična baza za namaz za tost uz malo limuna, so i maslinovo ulje, pa čak i za zdravi čokoladni mus kom može dati odličnu teksturu. 
 
Međutim, ako primetite tamne mrlje, neprijatan miris ili vlaknastu strukturu - tada je ipak vreme da ga bacite.
 
A ako vam ostane samo jedna polovina, postoji jednostavan način da je sačuvate. Prelijte je s malo limunovog soka, pokrijte celofanom tako da dodiruje površinu i stavite u hermetičku posudu u frižider. I ne zaboravite da ostavite košticu - to usporava tamnjenje mesa avokada.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.