Život
01.06.2013.
08:32
Najnovije zdravstvene statistike pokazale su da u Beogradu ima sve više roditelja koji ne dozvoljavaju vakcinisanje dece, pa je njihov broj sa 55 u 2008. porastao na 130 u 2012, a za pet godina su registrovana 473 slučaja odbijanja.
  • Dragan

    19.09.2013 19:56
    Vakcina da ili ne
    Naše dete je dobilo vitiligo od tih uspešnih vakcina ,primala je vakcinu u prvom osnovne a posle dva meseca počela je naglo kosa da opada.
    Doktor je rekao da je to normalno da detetu opada dnevno preko hiljadu vlasi zajedno sa korenom,naravno svaku smo prebrojali.
    Prošle godine u junu je samo od sebe počelo belilo oko mladežova,koje se sad raširilo po celom telu,a našem doktoru je to normalno.
    Iz komšiluka dvoje dece ima iste simptome kao naše dete, a slučajno idu u isti razred.
    Ko ima slično iskustvo neka nam se javi jovisevic@gmail.com
  • sanchy

    01.07.2013 23:08
    MMR
    Sta se desava ako roditlj potpise da ne zeli da njegovo ete primi vakcinu...Bebac je primio sve do MMr a sa njom ne znam sta da radim toliko je diskutabilna da je to ,za roditelja,strasno..
  • mimi

    04.06.2013 08:07
    sta raditi...
    a ja sam zelela da vakcinisem dete pre skole i letnjeg raspusta, a vakcina nema... ko je ugrabio ugrabio...i sta sad... da sedim celo leto kuci i cekam kad ce se neko iz ambulante javiti ili sta...
  • Andrija Šrek

    03.06.2013 17:04
    @Julia
    Nema zaista na čemu, to je moj posao.
    U pravu ste sasvim za vakcine, naravno.
  • Nebojsa

    02.06.2013 23:05
    Za pametne i previse,za idiote, sve je dzaba!
    http://www.youtube.com/watch?v=WUJMR3BUm2s
  • Julia

    02.06.2013 19:03
    @Andrija Srek
    Ako ste vi dr Andrija Srek-pedijatar, onda puno-puno pozdrava. Pomogli ste mom sinu kada je bilo napotrebnije, HVALA VAM.
    Jesam za vakcinu. Kao sto neko pomene, setite se situacije od pre par meseci kada su novosadski studenti iz BiH masovno dobili zauske. Vakcina deluje samo ako se odredjeni % vakcinise, ako je broj vakcinisanih ispod nekog procenta, tada dolazi do epidemije. "Krdo" vakcinisan stiti one koji se ne vakcinisu, sve dok je broj nevakcinisanih zanemarljiv. Problem nastaje kada se veliki % ne vakcinise, jer tada nema "krda" da ih stiti, pa zaraza prerasta u epidemiju.
  • Andrija Šrek

    02.06.2013 11:43
    ...
    Sad mi je lakše. Nećemo izumreti zbog pogrešne politike, nego zbog zatucanosti i primitivizma.
  • Zoran

    02.06.2013 06:37
    Komentar za Ninu
    Uz svo uvažavanje, bilo je na TV-u puno emisija i o kreacionizmu, real-time životu nazovi-poznatih ličnosti i koječega još.
    Ma najbolje da doktori batale knjige i naučne časopise i da nam presudjuju po "novinarskoj nauci". J...em ti u koji smo očin otišli!
  • Nina

    01.06.2013 19:25
    Bilo je nekoliko emisija o negativnim posledicama vakcinisanja dece i nakon gledanja istih i sama sam dosla u dilemu da li da vakcinisem svoju decu. Navedena su mnogobrojna neželjena dejstva od iznenadnih smrti, paralize, autizma, raznih alergijskih reakcija... Zakljucak jedne od emisija koja se bavila autizmom dece vaksinisane MMR vakcinom je bio da samo imunokompromitovana deca ne bi trebalo da primaju vakcine.Međutim, kako znati za tek rođenu bebu kakav je i kako će odreagovati njen imuni sistem???
    Ono što je ostavilo negativan utisak o vakcinaciji je ogromna količina novca koja se u SAD daje na ime oštećenih vakcinacijom.
  • Steva

    01.06.2013 18:38
    @Keva
    Nikada neargumentovano ne komentarišem.Ne želim da ovim putem suprotstavljam stavove.Bio bih srećan,da ste u pravu.O svojoj odgovornosti pred Bogom i zakonom,vodim računa.Ako je situacija drugačija,otkud članak sa konstatacijom i
    brojem.Uglavnom,zaboravite moj komentar,kao neargumentovan.
  • 01.06.2013 18:11
    @maja
    E pa Majo, to što zaraznih bolesti protiv kojih se vakcinišemo nema kod nas, ne znači da ih nema u nekim drugim zemljama i to relativno blizu nas. Potpuno je iskorenjena samo variola vera (velike boginje), jedna od poslednjih epidemija je bila baš kod nas, a priča o tome je filmsko umetničko delo. Čuli smo i šta se dešavalo poslednjih godina u N. Sadu kada nam dođu nevakcinisani studenti iz okolnih zemalja pa dobiju zauške, ili kada se nedovoljno vakcinišu deca iz kartonskih naselja protiv malih boginja. Komentar da je vakcinisanje samo uzimanje para je zaslužio podsmeh. Pa ništa da ne znate o zdravlju, ali kako ste uspeli ostati tako neokrznuti poslovicom „bolje sprečiti nego lečiti“. Roditelji koji ne vakcinišu svoju decu su po meni jednaki zlostavljači kao i oni koji ne brinu o njihovoj bezbednosti pa im ne vezuju pojas u kolima! To je sama suština reči „zanemarivanje“. To je posao za Centar za socijalni rad.
  • novosadjan

    01.06.2013 17:57
    kakvi su na doktori strucnjaci nije ni cudo sto ljudi ne veruju vakcinama ko zna sta sve mesaju i kadasnje su zalihe
  • e, bas necu

    01.06.2013 17:32
    razmišljanje
    Vakcinisala sam svoju decu kako kalendar vakcinacije nalaže. Što se tiče ovih relativno novih vakcina protiv ovih novih bolesti prosto imam otpor jer o njima imam malo podataka. Nisam zbog toga ni prosta, ni loš roditelj ni zaostala! Mlađe dete sam "dušmanski" bola dva puta a nisam htela Pentaksim ne toliko ni zbog cene koliko zbog nedovoljnog informisanja o njima. Moje dete nije imalo reakciju ni na ove "obične" vakcine... Činjenica je da vakcine mogu imati štetne posledice ali je i činjenica da su i veoma korisne!
  • Bojan

    01.06.2013 16:20
    Posledice
    Ne razumem bas ako neko odbija dete da vakcinise protiv decije paralize, tetanusa i slicnih bolesti gde su se vakcine ipak pokazale kao dobra stvar, eventualno dati roditelju da bira kog proizvodjaca hoce tj. da moze da kupi vakcinu koju hoce ako se ta vec ne daje kod lekara. Sa druge strane razumem opreznost jer setite se svinjskog gripa i manije da se svi vakcinisemo i na kraju niti smo se vakcinisali niti je nesto strasno bilo.
  • Maja

    01.06.2013 13:05
    ma
    Ma sve ste vi strucnjak do strucnjaka.Zasto davati vakcine za neke bolesti kojih vise nema,koje su iskorenjene jos u proslim veku?Samo cisto uzimanje para i trovanje naroda.
  • Keva

    01.06.2013 13:03
    @Pera & Steva
    @ Steva:
    Samo navedite šta se to konkretno desilo nekom nakon primanja tačno koje vakcine i koji vam je izvor podataka, i za to i za zaključak da deca primaju vakcine u inostranstvu. U suprotnom - vi uzbunjujete i plašite narod. Bez mogućnosti da to što tvrdite i dokažete, praktično ste ranjivi i pred bogom i pred ljudima ali i pred zakonom!

    @Pera:
    To što vas je sestra zvala, nije nikakav dokaz za loš rad našeg doma zdravlja po pitanju vakcinisanja, već naprotiv – dokaz da je ona svoj posao uradila dobro, dok se za vas kao roditelja to baš i ne može reći, jer i manje obrazovani od onih koji znaju da pretražuju po Internetu i čitaju vesti po elektronskim portalima znaju datume koje im u tekućoj godini predstoje za vakcinaciju.
  • Zzzz

    01.06.2013 13:02
    gle ti to
    Meni su iz dečjeg dispanzera stizale dopisnice sa pozivom za vakcinisanje dece. Ne, ne sa pozivom - nego sa pretnjom zakonom, sudom i policijom, kao da sam nekakav zločinac. A redovno sam ih vodila na svaku vakcinu. Naravno, o nekakvom savetu tipa vitamin C nije bilo ni govora. Doduše, moja deca nikad, ama ni od čega nisu bila bolesna.
  • Steva

    01.06.2013 11:30
    Roditelji veruju vakcini,ali ne veruju proizvođaču i uvozniku.Toliko toga se izdogađalo,da bi problem trebao više da zabrine Državu.Što se vakcine tiče,deca ih primaju u inostranstvu.To mnogo govori o poverenju!
  • Pera

    01.06.2013 11:00
    Zakera
    A vakcinisanje u Novom Sadu odprilike izgleda ovako:Zove me sestra iz ambulante,sva uzbudjena.-Joj pa vase dete ima rodjendan za dva dana.Morate hitno doci na revakcinaciju,pre rodjendana.Pitam odkud zna vakcina kad je detetu rodjendan???.Da ne duzim,na kraju sam saznao da neka deca nisu bila revakcionisana,posto im je prosao rodjendan.I dan danas sam zbunjen!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna