Nepoverenje u vakcine zabrinjava

Najnovije zdravstvene statistike pokazale su da u Beogradu ima sve više roditelja koji ne dozvoljavaju vakcinisanje dece, pa je njihov broj sa 55 u 2008. porastao na 130 u 2012, a za pet godina su registrovana 473 slučaja odbijanja.

Najnovije zdravstvene statistike pokazale su da u Beogradu ima sve više roditelja koji ne dozvoljavaju vakcinisanje dece, pa je njihov broj sa 55 u 2008. porastao na 130 u 2012, a za pet godina su registrovana 473 slučaja odbijanja.

"Zdravstveni radnici ne znaju šta da rade u situaciji kad roditelj ne pristaje na vakcinisanje deteta, iako je imunizacija protiv zaraznih bolesti obavezna po zakonu", izjavio je epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda dr Predrag Kon.

On je kao primer naveo vakcinaciju protiv dečje paralize, kojom je u glavnom gradu u 2012. bilo obuhvaćeno 95 odsto dece, a trećom revakcinacijom njih 56 odsto. Protiv difterije i tetanusa je revakcinisano 61 odsto dece.

Stručnjaci "Batuta" ističu da je, "i pored brojnih preporuka o velikom značaju imunizacije protiv gripa, prvenstveno kod osoba koje pripadaju grupama u riziku, u periodu nakon pandemijske godine primetan trend nepoverenja u ovu preventivnu meru".

"To nije srpski, to je svetski trend", izjavio je prof. dr Branislav Nestorović sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu i dodao da "svakako postoje razlozi za rezerve prema pojedinim vakcinama", ne samo protiv gripa. Roditelji na internetu nalaze informacije o različitim neželjenim dejstvima, a nepoverenje raste zbog toga što proizvođači pokušavaju da ih minimizuju.

Ističući da postoje vakcine koje su apsolutno neophodne, a pri tome su dugo u primeni i pokazale su se kao sigurne, on je rekao da bi bilo glupo da neko umre od difterije ili tetanusa u 21. veku.

On je ocenio da se malo radi na tome da se nađe racionalan kalendar vakcinisanja i da se roditeljima objasni bilo šta u vezi sa mogućnim neželjenim dejstvima, uključujući i činjenicu da bi ona mogla bitno da se umanje ako se detetu daje vitamin C tri dana pre i tri dana posle vakcinisanja.

  • Dragan

    19.09.2013 19:56
    Vakcina da ili ne
    Naše dete je dobilo vitiligo od tih uspešnih vakcina ,primala je vakcinu u prvom osnovne a posle dva meseca počela je naglo kosa da opada.
    Doktor je rekao da je to normalno da detetu opada dnevno preko hiljadu vlasi zajedno sa korenom,naravno svaku smo prebrojali.
    Prošle godine u junu je samo od sebe počelo belilo oko mladežova,koje se sad raširilo po celom telu,a našem doktoru je to normalno.
    Iz komšiluka dvoje dece ima iste simptome kao naše dete, a slučajno idu u isti razred.
    Ko ima slično iskustvo neka nam se javi jovisevic@gmail.com
  • sanchy

    01.07.2013 23:08
    MMR
    Sta se desava ako roditlj potpise da ne zeli da njegovo ete primi vakcinu...Bebac je primio sve do MMr a sa njom ne znam sta da radim toliko je diskutabilna da je to ,za roditelja,strasno..
  • mimi

    04.06.2013 08:07
    sta raditi...
    a ja sam zelela da vakcinisem dete pre skole i letnjeg raspusta, a vakcina nema... ko je ugrabio ugrabio...i sta sad... da sedim celo leto kuci i cekam kad ce se neko iz ambulante javiti ili sta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.