Otkrivena nova funkcija malog mozga

Iako mali mozak (lat. cerebellum) čini samo 10 odsto ukupne mase mozga, unutar njega je zbijeno više od tri četvrtine moždanih neurona.
Otkrivena nova funkcija malog mozga
Foto: Pixabay
Smatra se da ova regija smeštena u bazi lobanje ima važnu ulogu u koordinaciji motoričkih funkcija - poput ravnoteže i kontrole pokreta. No, novo istraživanje podupire hipotezu da je ovaj deo mozga uključen i u neke kognitivne funkcije, odnosno da ima ključnu ulogu u učenju.
 
"Dugo smo pretpostavljali da je glavna funkcija malog mozga kontrolisanje pokreta. Međutim, sada znamo da postoje delovi malog mozga koji su povezani i koji su izgleda evoluirali zajedno s područjima velikog mozga koji su zaduženi za razmišljanje", rekla je neurobiološkinja Andrea Bostan sa Univerziteta Pitsburg u SAD-u.
Naučnici su istrenirali majmune da pokreću levu ili desnu ruku, u zavisnosti od slike na ekranu, prilikom čega su ih nagrađivali sokom ako su napravili pravi pokret. Međutim, kada su im stručnjaci dali lekove koji privremeno onesposobljavaju zadnji deo malog mozga, njihova sposobnost učenja se znatno smanjila.
 
Uprkos soku kao nagradi, životinje su imale problema s prisećanjem koju ruku treba da pomere kada vide određenu sliku. To se nije događalo ako su pre uzimanja lekova naučile određeni pokret. 
"Kada deaktivirate ovu cerebelarnu regiju, ometate proces usvajanja novih znanja. Proces učenja je znatno sporiji, a krajnji rezultat nije na istom nivou", rekla je Bostan, a prenosi Science Alert.
 
Dalji testovi su pokazali da lekovi nisu uticali na samo izvođenje pokreta i da "isključivanje" drugih delova malog mozga nije uticalo na proces učenja.
 
Istraživanje pod nazivom "A cerebro-cerebellar network for learning visuomotor associations" objavljeno je u časopisu "Nature Communications".
  • Ljudi su zlo

    12.05.2024 11:55
    Mučili i zlostavljali nedužne životinje da bi shvatili da ne znaju ni kako im mozak radi, a sebe nazivaju stručnjacima i elitom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.