Ni ove jeseni nema mesta za svu decu u vrtićima

Ni ove jeseni u vrtićima PU "Radosnog detinjstva" neće biti mesta za sve novosadske mališane.
Ni ove jeseni u vrtićima PU "Radosnog detinjstva" neće biti mesta za sve novosadske mališane.

Prijava za upis u PU "Radosno detinjstvo" završena je juče, a za mesto u vrtićima aplicirali su roditelji oko 4.000 mališana, rekao je za "Dnevnik" direktor te ustanove Marko Grgurović.

"U vrtiće je već upisano 15.600 dece, a naredne školske godine očekujem da će ih biti 16.000. Završili smo vrtić u Petrovaradinu, urađen je tehnički prijem, a upotrebnu dozvolu očekujemo sledeće nedelje i uselićemo bar taj donji deo koji smo opremili nameštajem, a Grad će dati novac za opremanje nadograđenog sprata. Gotov je i vrtić u Radničkoj, a 7. maja očekujemo da će biti urađen tehnički prijem i da ćemo dobiti novac za opremanje tog objekta. Vrtić u Veterniku je u završnoj fazi i do 1. septembra trebalo bi da imamo na raspolaganju ta tri nova vrtića", kaže Grgurović.

Otvaranjem tih vrtića liste čekanja će, po rečima našeg sagovornika, biti svedene na minimum.

"Našom uslugom obuhvatićemo 95 odsto novosadske dece, što je izuzetno visok procenat, kada se uporedi sa ostalim gradovima u zemlji, jer Niš, koji je gotovo iste veličine kao Novi Sad, ima obuhvat od oko 50 odsto dece", govori Grgurović.

"Radosnom detinjstvu" je , po rečima Grgurovića, nedavno najzad odblokiran račun, pa su iz ove ustanove počeli sa redovnim isplatama dobavljača. Do kraja meseca završiće se i sistematizacija radnih mesta, a biće opredeljen i tehnološki višak.

"Isplatu ličnih dohodaka zaposlenih, akontaciju za mart, realizovaćemo do kraja nedelje, a od maja meseca, kada se bude rešio i problem tehnološkog viška, zaposleni će dobijati pune plate", kazao je Grgurović.

Ova ustanova u narednoj školskoj godini pokušaće da poveća broj zaposlenih koji treba da se neposredno brinu o deci.

"Kada novi objekti budu opremljeni dobićemo 50 novih soba gde će nam biti potrebni i zaposleni. Nadam se da će se naći način da se ti ljudi zaposle", najavio je Grgurović.

  • savic dusica

    17.04.2014 16:06
    sva deca treba da idu u vrtic tako uce sve sto im je potrebno da se osamostale ali najveca katastrofa je sto prednost ima socijala a u tu kategoruiju spadaju najbogatiji bar je tako u mom selu oni se upisuju bez problema i naravno sve imaju dzabe
  • maki maki

    17.04.2014 09:18
    želudac mi se prevrće
    Dragi moji, svi tupimo bez veze. Imam dete od 2god i na prošlom konkursu nismo prošli sada kada sam videla spisak, samo što nisam pala u nesvest. Super su sva ona pred izborna obećanja, u koje više niko ne veruje,niti ih sluša. Stranke razne, a nakon izbora silni preletači ka vatri, i vlasti. Od bagre se otresti ne možeš, jedino da pobegneš. U Beogradu, bar kako sam čula čim oba roditelja rade, dete je primljeno 100%. Slažem se da bi M4 rešio do nekle spisak, ali evo ja imam u firmi 2 zaposlene (ćerku i snajku gazdinu) koje isto imaju 2 deteta, što znači da će doneti M4 obrazac i sedeti kući. Dakle...toga će uvek biti. Ono što mene muči je: KAKO NEKA VASPITAČICA MOŽE DA PROŠIRUJE GRUPU PO SOPSTVENOJ VOLJI? KAKO ONA MOŽE DA ODREDI KOLIKO JOŠ DECE NAKON KONKURSA MOŽE DA PRIMI? DECU KOJU ONI ODREDE!!!! I TA DECA SU, JA LIČNO PROVERILA I DALJE NA SPISKU DA NISU PRIMLJENA PROŠLE GODINE. Dakle, ja imam prijatelje koji navodno nemaju vezu a već treći put upisuju decu i budu prvo odbijeni, pa posle odjednom idu u vrtić.I kada proverim oni su odbijeni i dalje na konkursu.Koliko te vaspitačice uzimaju para za upis deteta? Volela bih i ja to da znam, pa da platim, verovatno je jeftinije nego svaki mesec privatan vrtić
  • milkyway

    17.04.2014 08:59
    subvencionisanje - nastavak teksta koji nije objav
    Vec pet godina se prica o tome da se svoj deci ovog grada MORA obezbediti boravak u vrticima i izdvajati sredstva za SVU decu jednako, bilo u Radosnom detinjstvu bilo u privatim vrticima. Kao budale skupljamo potpise, pisemo peticije, organizujemo se kao podrska Udruzenju privatnih vrtica koji jedini imaju uslove da odmah prime decu i rese ovaj akutan problem, ali naravno velika vecina roditelja nema novac da finansira boravak u celosti. Cifra koja se dotira NIJE ZA VRTICE VEC ZA DECU i ona bi dakle bila ista gde god da dete boravi! Razliku bi placali roditelji, sto je ipak podnosljivije. Ako naprave dodatne objekte Radosnog i uspeju da upisu jos 400 dece za toliko se povecava dotiranje. Da su ta deca u privatnim vrticima isto bi se iz budzeta dotiralo ni manje ni vise. Jedina je razlika sto bi grad trebao da izdvoji novac i za onu decu koja nece uspeti ni ove godine da se upise (cista diskriminacija), a na to oni i racunaju OPET! I opet su nam zamazivali oci prethodne godine sa pricom kako brinu o deci, o njihovom vaspitanju i obrazovanju, o ujedno podsticanju privatnog sektora i zaposljavanju dodatnih kadrova vaspitaca u tom smislu...itd. Sarene laze, jel? Dzaba sto nije po Ustavu i Zakonu! A to je novac od gradjana, budzet kojim grad samo raspolaze, kojim bi trebalo da se pravedno raspolaze. Hajde gradski celnici budite od reci vec jednom i iznenadite nas sve konacnim resenjem za opste dobro! Da vas vidimo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti