Niz besplatnih programa u omladinskom centru CK13

U Omladinskom centru CK13 postoji niz programa koje mladi Novosađani, ali i oni stariji, mogu pohađati potpuno besplatno.

U Omladinskom centru CK13 postoji niz programa koje mladi Novosađani, ali i oni stariji, mogu pohađati potpuno besplatno.

Želite li da poboljšate znanje nemačkog jezika, naučite da svirate neki instrument ili da pogledate dobar film, izbor je na vama.

Svakog ponedeljka od 20 časova na spratu Crne kuće godinama se održava konverzacija na nemačkom jeziku – "Stammtisch". Program je namenjen svima koji su učili nemački ili ga još uvek uče, a nemaju dovoljno prilike da ga progovore ili provežbaju.

"Obično bude desetak učesnika, dolaze ljudi sa različitim nivoima znanja. Nekad unapred dogovorimo temu razgovora, a povremeno odgledamo neki film ili čitamo neki pozorišni komad na nemačkom", kaže za 021.rs Rahel Frimelt, koja je pre dva meseca došla iz Berlina u Novi Sad i od tada redovno posećuje časove nemačkog.

Na časove konverzacije aktivno dolaze i stanovnici Novog Sada koji potiču sa nemačkog govornog područja, a koji na taj način lakše savladavaju srpski jezik. "Stammtisch" ne predstavlja časove gramatike, već isključivo konverzacije i nije potrebno unapred prijaviti dolazak.

Jednom mesečno, u klubu CK13 organizuje se i "Art bioskop", događaj koji najčešće traje tri do četiri dana i koji predstavlja mini ciklus umetničkih filmova sa sličnom tematikom, omaž određenom reditelju ili kinematografiji neke zemlje.

Tako su u prethodnom periodu prikazivani filmovi iz Italije, Irana, Skandinavije, kao i autorska ostvarenja braće Darden, Mihaela Hanekea ili Pitera Grinaveja. "Ideja Art bioskopa je da se da alternativa dominantnoj filmskoj kulturi komercijalnog filma i povremenim festivalskim filmskim programima, kao i da se što šira publika zainteresuje za umetnički film. To su uglavnom filmovi koji se ne mogu videti u repertoarima bioskopa, pa samim tim, "Art bioskop" doprinosi dostupnosti svetske filmske baštine što većem broju građana. Takođe, otvoreni smo za sve zainteresovane koji bi da predlože i organizuju projekcije autorskih umetničkih filmova, koji veličaju snagu filmske umetnosti, njenu nezavisnost i otpor društvenim i političkim dogmama", kaže za 021 jedna od pokretačica "Art bioskopa" Hana Kukučka.

Takođe, svako ko ima ideju čime bi mogao da se bavi "Art bioskop" može postati kreator i domaćin jednog ovakvog dešavanja. Trenutno je u toku ciklus filmova francuskog reditelja Žan-Pjera Melvila, dok će sledeći mesec biti posvećen Andreju Tarkovskom. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Crna kuća je pravo mesto i za one koji žele da nauče da sviraju gitaru. Svake nedelje, od 17 časova ovde se održavaju radionice pod vođstvom Ljubiše Jojića, iskusnog muzičara koji se već godinama bavi tradicionalnom folklornom muzikom, a ujedno je i član alternativnog novosadskog benda Hton.

Radionica nije zamišljena kao klasična škola gitare sa standardnim odnosom profesor-učenik, već predstavlja mesto gde učesnici i učesnice dobrovoljno dele svoja znanja, veštine i iskustva.

Takođe, u CK13 će u nedelju, 26. oktobra, od 13 časova, biti održana i jednodnevna radionica/slušaonica nove muzike, pod nazivom "U potrazi za izgubljenim zvukom". Voditelj tog programa biće urednica programa Radio Beograd 3 Ksenija Jovanović.

U prethodne dve godine, u ovom omladinskom centru se održavala i radionica kreativnog pisanja, iz čega su proistekle dve zbirke radova, a u kojima su zastupljeni mladi i neafirmisani autori i autorke iz Novog Sada i okoline.

U okviru Crne kuće nalazi se i infoteka, koja je neka vrsta alternativne biblioteke, otvorenog prostora za čitanje, pozajmljivanje knjiga, samoedukaciju i korišćenje besplatnog interneta. Od nedavno je ponovo u funkciji i takozvana besplatna radnja, mesto gde je novac bezvredan i koje se zasniva na razmeni, deljenju i poklanjanju.   

Omladinski centar CK13 je alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana. Pokrenut je usled nedostatka alternativnih centara u Novom Sadu, koji konceptualno povezuju različite potrebe mlade populacije i koji su otvoreni i dostupni upravo mladima. (Đorđe Majstorović, Suzana Stojićević)

  • komsija

    20.10.2014 08:58
    Lepo
    Bas lepo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Alternativci iz regiona na tribini CK13

Omladinski centar CK13 proteklog vikenda organizovao je tribinu o ideji i značaju društvenih centara pod nazivom "Alternativni kulturni centri kao mesta novih oblika društvenog i kulturnog aktivizma".