Otac zbog nemaštine ostavio decu

Trogodišnji dečak i jednogodišnja devojčica koji su prošle nedelje ostavljeni u Domu zdravlja na Novom naselju dobrog su zdravstvenog stanja i trenutno se nalaze u Sigurnoj dečijoj kući.
Trogodišnji dečak i jednogodišnja devojčica koji su prošle nedelje ostavljeni u Domu zdravlja na Novom naselju dobrog su zdravstvenog stanja i trenutno se nalaze u Sigurnoj dečijoj kući. Portparolka Doma zdravlja, Tamara Jakonić, kaže za Radio 021 da je muškarac doveo dvoje dece na pedijatrijsko odeljenje i uz kratko objašnjenje ih ostavio.

"Došao je čovek, doveo dvoje dece, ostavio ih u čekaonici i rekao medicinskoj sestri da su deca zdrava ali da on ne zna kuda će sa njima, pošto ga je žena napustila, a on je bez posla i ostao je bez krova nad glavom. Rekao je da ne može da se brine o deci, odnosno da im obezbedi hranu, smeštaj i topao dom, a vreme napolju je loše, zbog čega ih je doveo u ambulantu", navodi Jakonićeva.

Rukovodilac Sigurne dečije kuće, Milica Čamangos, kaže da na deci nema tragova fizičkog zlostavljanja. "Odrađen je pregled u Domu zdravlja čim su deca ostavljena. Nemaju nikakve tragove fizičkog zlostavljanja, ali psihičkog da. To su ostavljena, napuštena deca", kaže Čamangos za naš radio.

Ovo nije prvi put

Milica Čamangos kaže da ovo nije prvi put da su ova deca dospela u Centar za socijalni rad. "Pokušali smo da majci vratimo decu, ali se ispostavilo da je ona neadekvatna. Verovatno ćemo sad pronaći neki oblik socijalne zaštite, a koji, to će biti odlučeno u odeljenju za decu", navodi Čamangos.

U Centru za socijalni rad nisu mogli da nam kažu koliko dece godišnje bude napušteno, ali ističu da i zanemarena deca zahtevaju istu količinu brige i pažnje. Milica Čamangos kaže da u 20 odsto slučajeva uspeju da osnaže porodicu da preuzme brigu o detetu. "Vraćena deca nisu prepuštena samo roditeljima, pošto je slučaj već dospeo u proceduru Centra. Dalje stručni tim vodi nadzor, koji nije strog, već je stručna pomoć kako bi porodica preuzela svoju obavezu, brigu i negu nad svojom decom", kaže Čamangos.

Različiti razlozi za takav čin

Do ovakve situacije dolazi iz različitih razloga. Nekad su roditelji bolesni, zbog čega ne mogu valjano da se brinu o deci. Čamangos kaže da se u takvom slučaju Centar trudi da deci obezbedi privremeni smeštaj u drugoj porodici, dok se roditelji leče. Takođe često budu napuštena i deca koja su rezultat neželjene trudnoće. I naravno, postoje neodgovorni roditelji.

Iako na osnovu lošeg materijalnog stanja Centar za socijalni rad ne može nekome da oduzme dete, nedostatak para je i dalje najčešći slučaj zašto roditelji svoju decu ostave državi na staranje. Međutim, da naša država može da se stara za svoje građane, do ovoga verovatno ne bi ni došlo.(Jelena Radić)

  • Milan

    04.04.2024 16:19
    @Jelena BRAT I SESTRA
    U redu smo i ja i sestra u dobroj smo porodici i lepo brinu o nama kao bioloski roditelji skoro smo saznali o ovom dogadjaju i da smo uopste usvojeni roditelji se brinu o nama i cuvaju nas kao oci u glavi imamo obezbedjen krov nad glavom hranu i sve uslove za normalan zivot ne zivimo osrednje nego lepo i zahvalan sam mojim roditeljima na tome sto su nas spasili bede i gladnih usta.

    DANAS Ja imam 15 godina a moja sestra 14.
    AKo bih neko mogao da mi kaze ime mojih bioloskih roditelja bio bih zahvalan jer samo zelim da znam ko su ti ljudi.
  • jelena

    12.04.2011 22:54
    poznajem majku te dece i sama je prosla sito i reseto rodila je decu jako mlada osnovnu skolu nije zavrsila ima samo samo 4 razreda srela sam je je kad je rodila prvo dete bilo je hladno ona je isla da pozajmi pare od jednog komsije nosila je malog milana u kenguru dete je bilo samo u odelcetu nije imalo cak ni carapice na sebi tog komsije nije bilo kuci pozvala sam je kod mene da dodje jer mi je bilo zao da se napolju smrzava sedela je kod mene reklamije da tesko zivi da je taj decko ostavio da nema gde da je mama izbacila napolje i tako sad je isla po pare da plati stanarinu da je nebi i taj gazda izbacio
    sedela je jedno sat vremena i otisla posle par mesece sam je ponovo srela i bila je trudna rekla mi je da ce abortirati neznam dali je to uradila tada ali sam je sledeci put videla sa cerkicom sarom cula sam da su malog milana uzeli socijalni radnici
    i sad evo cujem tu tuznu pricu i mislim da su nju pre 20 godina uzeli socijalni radnici i da je neko malo bolje brinuo o njoj mozda jadna nebi tako zavrsila a ovako je to krug bez povratka
  • "Veronika

    10.04.2011 14:48
    odgovor
    te racunice mesecne sto ste izneli su za drugo i trece dete
    za blizance i trojke idu malo drugacije tj dobijate na gomili pare 400 odnosno 600 hiljada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti