Srbija "lider" po stopi nezaposlenosti u regionu

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je danas prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu na 2,5 odsto, kako je i najavljeno prilikom junske posete Misije MMF Beogradu.

Korigovana je na više procena rasta BDP-a Srbije za narednu godinu, na 2,8%.

Najveći rast u regionu u 2016. imaće Rumunija, od pet odsto, a slede Turska sa 3,3 odsto, Poljska sa 3,1 odsto i Bugarska sa tri procenta. Hrvatski BDP će, prema novoj prognozi Fonda, porasti ove godine za 1,9 a mađarski za dva odsto dok će rast Srbije biti 2,5 odsto.

Prognoza za region odnosi se i na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Crnu Goru za koje nisu objavljeni pojedinačni podaci.

Međutim, Srbija "predvodi" po stopi nezaposlenosti koja je u većini zemalja regiona osetno manja, čak i tri puta manja u Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. U Srbiji će stopa nezaposlenosti, prema prognozi MMF, u 2016. biti 18,6 odsto, a u 2017. godini 18,7 odsto.

Najmanja nezaposlenost u 2016. biće u Mađarskoj, šest odsto, a u Poljskoj i Rumuniji neznatno iznad šest procenata. Dvocifrenu stopu nezaposlenosti, pored Srbije, imaće ove godine i Turska, od 10,2 odsto, i Hrvatska, od 16,4 odsto. 

Teme

MMF
  • Sale NS

    04.10.2016 21:01
    Samo u tome ?
    Mi smo apsolutni lideri u svim budalaštinama i lošim stvarima koje postoje. Tu nam nema ravnih. Sve što je kod drugih dobro i funkcioniše kod nas se preokrene i usmeri ka prevari i muljatanju. Sami ćemo sebe uništiti. Ne treba nama nikakav neprijatelj.
  • Nervirach

    04.10.2016 20:37
    Pa sto bosanci, padon, repubikosrbijanci preplavise Srbiju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija