I potrošnja hleba pod udarom siromaštva
Tako se prosečni Srbin jedući 80 kg hleba za dvanaest meseci izjednačio sa prosečnim Nemcem, dok se u Danskoj troši 72, u Austriji 70, Italiji 60, a Španiji 57 kilograma. Ipak, Evropljani potrebu za brašnastim proizvodima nadoknađuju znatno, u proseku trostruko, većom potrošnjom peciva, te neuporedivo raznovrsnijom ishranom u celini.
Nove tehnologije menjaju obrok
Činjenica da se u Holandiji troši tek 30, u Velikoj Britaniji samo 27 kilograma govori nam da, čak i u zemljama koje nam, ni geografski, ni kulturološki, nisu previše udaljene, postoje bitno drugačije kulture ishrane. Međutim, u nas je hleb osnovna i neophodna životna namirnica, gotovo da nema obroka bez ovog pekarskog proizvoda, pa je snažan pad potrošnje poprilično iznenađenje.
Kako se u prodavnicama manje prodaje, stalno se uvećava i povrat hleba, ali i odlaganje osnovne namirnice na smetlište. Tako je povrat sa nekadašnjih 3,5 povećan na aktuelnih 8,2 odsto proizvedenog. Prema rečima Đorđa Psodorova iz Instituta za prehrambene tehnologije, ni malo nije lako povratni hleb i pecivo racionalno preraditi u proizvode koje se na tržištu mogu profitno prodati.
Stariji se sećaju da je pre 35, a pogotovo 50 godina, potrošnja hleba dostizala 115, pa i 120 kilograma godišnje. No, Olivera Šimurina, naš poznati stručnjak za tehnologiju pekarskih proizvoda, podseća da je nekada rad, posebno u poljoprivredi, bio znatno fizički naporniji i zahtevao je ishranu više kalorične vrednosti. Odavno se prestalo na njivu ići sa parčetom hleba i komadom slanine, a tehnološka promena je za posledicu imala i prelazak na "blažu ishranu", bitno niže kalorične vrednosti.
Fizički rad podstakao potrošnju hleba
Pogled u istoriju ishrane išao bi u prilog ovakvom viđenju promena na tržištu hrane: tek sa prvim formama kapitalizma, oslonjenog na mašine sa parnim pogonom, došlo je do naglog uvećanja proizvodnje i drastičnog povećanja obima i inteziteta fizičkog rada. Dotadašnji jelovnik, više oslonjen na voće i povrće, ubrzano se menja, i udeo žitarica, energetski mnogo izdašnijih, u dnevnim obrocima se skoro utrostručava. Takođe, u ishrani opada upotreba tradicionalnih žitarica raži, lana i ovasa, a prednost dobijaju pšenica, potom i kukuruz.
Time se struktura ishrane promenila i prilagodila novim potrebama. Kako je kapitalizam doneo bitna poboljšanja u životnom standardu, postepeno su prihvaćene kao neophodne i sve prateće pojave, uključujući i promena strukture ishrane, a nove, kalorično bogate sirovine, imale su prednost i dobile na značaju; i cenovno.
Šira lepeza pekarskih proizvoda
U osnovi, krajem devetnaestog i početkom prošlog veka formirao se nov stil ishrane uobičajen sve do skorašnjih vremena, kada počinju da dominiraju tercijarne delatnosti, potom i sve učestaliji intelektualni rad i nove digitalne tehnologije.
Šimurina primećuje da se pokreti zdrave hrane, organske proizvodnje javljaju tek u novije doba i saglasne su promenama u tehnologijama rada. Navodi i sve veću upotrebu hlebova od heljde, spleta pšenice, kukuruza, raži, lana, ovasa, uljarica, brojne vrste hleba od mešovitih formi brašna, a sve češće su u upotrebi i takozvani specijalni hlebovi, u kojima se višestruko uvećavaju sadržaji pojedinih vitamina i retkih minerala.
Ponuda novih vrsta hleba najlakše se mogu zapaziti po ambalažnom pakovanju, što govori da je proizveden trajni hleb, koji se može konzumirati i pet, šest dana, pod uslovom da se čuva u ambalaži. Ali, hlebovi iz nove, veoma raznovrsne ponude su dostupni relativno malom broju stanovnika.
Dok se običan pšenični beli hleb u Novom Sadu može naći za 37, 38 dinara, a manjim mestima i za 25, po polukilogramskoj vekni, već mešani hleb dostiže i 100, a specijalni hlebovi i 300 dinara. Cena je u startu previsoka za gro građana, tim pre što su poslednjih godina osetno uvećani osnovni troškovi koje svaka porodica plaća, pre svega komunalije. Kada se dodaju neizostavni troškovi za gradski saobraćaj, struju, telefoniju i internet, vidi se da u porodičnom budžetu ostaje neobično malo za ostale potrebe, pa i ishranu.
Tako je i pored znatno smanjene proizvodnje uvećan povrat hleba, jer potrošnja kontinuirano opada i ono što je bila norma pre dve godine danas je dodatno umanjena. Čak ni niska cena pšenice u poslednje dve godine, a sledstveno i brašna i hleba, i mngo raznovrsnija ponuda ne menjaju opadajući trend potrošnje.
Regionalne razlike
Da je siromaštvo, ipak, ključan razlog pada potrošnje hleba, može se videti i iz regionalnih razlika.
Tako Beograđani, čiji je mesečni prihod dvostruko viši od proseka primanja u ostatku Srbije, nisku godišnju potrošnju od samo 70 kilograma hleba po osobi nadoknađuju konzumiranjem čak 11,5 kilograma peciva godišnje, skoro dva i po puta više nego što je prosečna konzumacija u republici. Upravo očajna prodaja kvalitetnijih i skupljih pekarskih proizvoda izvan Beograda i Novog Sada je i glavni razlog što je ceo proizvodni lanac od proizvođača pšenice, preko mlinara do pekara u teškoj krizi, a od 6.138 registrovanih pekara, blizu 3.000 ili ne izmiruje obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima ili ih izmiruje delimično i sa sve dužim kašnjenjem.
Da je cena bitan ograničavajući činilac upotrebe namirnica pokazuje i drastičan pad, sa 53 na 39 kilograma godšnje potrošnje mesa. Nikome nije lako priznati da je siromašan toliko da mora strogo voditi računa o kupovini svake potrepštine, čak i hleba, ali iz sopstvene kože se ne može pobeći. Pogotovo ne samozavaravanjem.
Kakav hleb jedemo možete pročitati OVDE.
Komentari 1
Nenad
Vrlo jednostavno, uzmite 540g brasna, kesicu kvasca i kafenu kasicicu secera stavite u 230ml mlake vode, kafenu kasicicu soli dodajte u brasno pre sipanja vode ili posto vec dobijete testo.
I onda u kalup (moze bilo koji oblik) pa u rernu na oko 50min na 200 stepeni.
Najjednostavniji recept za najjednostavnije pecivo u istoriji...i dobicete 100x bolji ukus i miris nego djubre koje nam nude po prodavnicama i pekarama, ne zezam.
Neka neko meni objasni ako ja stavim najosnovnije sastojke i dobijem bolji hleb nego oni, sta li onda oni stavljaju u taj hleb pa je tako odvratan ??? Cak i hlebovi "bez aditiva" (sto implicira da inace stavljaju aditive) nisu ni slicni kao hleb iz recepta koji sam vam sad dao.
Pa cak i krosan koji napravite od vec zamesenog testa (ima tabla da se kupi u diskontima) i samo ga malo oklagijom prodrljate kako bi ga oblikovali je 100x bolji od bilo kojeg iz pekare.
Sad ne reklamiram ja ovde alternative, boli mene uvo da li vi zelite da se cimate oko toga da pravite sebi obrok, nego pokusavam da pokazem kako nase pekare muljaju u ta peciva jos neke nepotrebne sastojke i sve to rade sa sto manje paznje i truda pa su im i peciva katastrofalno loseg ukusa, mirisa i kvaliteta.
Ista peciva u drugim drzavama (boze moj nije da imaju bolji recept, svi koristimo isti recept za hleb, krosan itd.) mnogo drugaciji kvalitet...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar