NBS: Građani Srbije ne mogu otvarati devizne štedne račune u inostranstvu

Narodna banka Srbije (NBS) ukazala je da "gradjani Srbije ne mogu da otvore devizne štedne račune u inostranstvu i da su stoga neosnovana pisanja pojedinih medija o tome da bi štednja stanovništva zbog viših kamata i boljeg poreskog tretmana mogla da se "preseli" iz Srbije u druge zemlje".
"Mogućnost 'preseljenja' štednje nije zakonski utemeljena, a preporuke u tom pravcu predstavljale bi pozivanje na kršenje zakona", navodi se u saopštenju.
 
Centralna banka je podsetila da kamatne stope na dinarsku štednju u Srbiji trenutno iznose oko tri odsto do 4,5 odsto na štednju oročenu do godinu dana, što je relativno atraktivnije u odnosu na štednju u zemljama u okruženju, a da se pri tom prihod na kamatu od dinarske štednje ne oporezuje. 
 
"Kada se porede kamatne stope na deviznu štednju, potrebno je imati u vidu i činjenicu da je u medjunarodnom okruženju došlo do značajnijeg pada kamatnih stopa, te da visinu kamatnih stopa banaka uvećavaju i odredjene riziko premije (rejting banke i zemlje u kojoj posluje)", navela je NBS.
  • Beže pare

    08.11.2016 21:36
    Jes, ti će da me sprečiš svojom No-No izjavom... i frizurom na teret gladnog naroda.
  • stedisa

    08.11.2016 21:22
    Stedite u dinarima, placajte u dinarima, jer dinar je izdala Narodna Banka Srbije!
  • Aleksandar

    08.11.2016 20:44
    Uvek postoji opcija da se umesto štednje kupi nekretina u inostranstvu i prihoduje mnogostruko više.
    Veći prihod , veća sigurnost i posebna satisfakcija ne plaćanje preza ovoj kvazidržavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.