Evropska unija zabrinuta zbog sankcija SAD prema Rusiji

Najavljene nove američke sankcije protiv Rusije, koje bi teško pogodile poslovne interese i već uloženi novac zapadnoevropskih kompanija u rusko-nemački gasovod "Severni tok 2" suštinski su, upozorio je Berlin, "novi izuzetno loš potez po odnose SAD i Evrope", jer se iza toga vidi i cilj da se ruski gas nadomesti isporukama američkog gasa iz uljnih škriljaca.
Evropska unija zabrinuta zbog sankcija SAD prema Rusiji
Foto: Pixabay
Kako piše dopisnik Bete Dragan Blagojević, Evropa mora da obezbedi priliv velike količine gasa, pošto se čini da će Rusija istrajati na odluci da od kraja 2019. godine obustavi dostavljanje gasa Evropi preko Ukrajine, dok svi alternativni projekti gasovoda iz Azerbejdžana, Izraela, s Kipra, iz Iraka nisu krenuli u opipljiviju izgradnju.
 
Britanski list Fajnenšel tajms je ocenio da potez američkog Senata "vidi kao nezakonitu pretnju snabdevanju Evrope energijom", a španski dnevnik "Pais" je naveo da je to "bukvalno razbesnelo Evropsku uniju".
 
List italijanskih poslovnih krugova "Il sole 24 ore" smatra da sankcije usaglašene u Senatu Kongresa SAD znače "da se udari po Rusima u ime Ukrajine, a u stvari da se uzdrmaju Evropljani, tačnije Nemci, pa je to višenamensko diplomatsko-ekonomsko oruđe".
 
Amerikanci i njihovi saveznici unutar EU, hoće da sankcijama spreče "još veću zavisnost Evrope od ruskog gasa", Senat SAD kaže da će to "ugroziti i reforme u Ukrajini", a evropske diplomate u Briselu misle da centri moći u Vašingtonu time samo nastavljaju nastojanje da spreče jačanje Nemačke i naročito njenog potencijalno strateškog ekonomskog partnerstva s Rusijom.
 
Ali, ako sve govori da Moskva neće odustati od zavrtanja slavine za dostavljanje gasa Evropi preko Ukrajine, gasovod Turski tok, dogovoren između Moskve i Ankare, bi - kažu privatno zvaničnici u Evropskoj komisiji - mogao biti oduška za evropske energetske potrebe jer bi preko Grčke, Bugarske, a delom i Srbije, znatne količine ruskog gasa mogle stići do Južne i Srednje Evrope.
 
Veliko nezadovoljstvo su najavljene američke sankcije izazvale u mnogim političkim centrima i poslovnim krugovima EU, iako ćuti Evropska komisija koja je dala zeleno svetlo za rusko-nemački gasovod "Severni tok 2". Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su odlučno osudili potez američkog Senata, a portparol nemačke kancelarke Štefan Zajbert je upozorio da to "jednostavno ne sme da se dogodi".
 
Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel i austrijski kancelar Kristijan Kern su predočili da "sankcije kao političko oruđe ne smeju biti povezane s ekonomskim interesima" i, mada to nisu izričito rekli, jasno su ciljali na to da Senat SAD sankcijama takođe utire tržišni prostor za probno već započete isporuke američkog gasa iz uljnih škriljaca, naročito u Poljsku i baltičke zemlje.
 
Američki potez je takođe dolio ulje na vatru nesloge i sukoba unutar članica EU, jer posebno baltičke zemlje, kao i Poljska, Švedska i Slovačka, smatraju da bi "Severni tok 2" ne samo nastavio veliku zavisnost mnogih istočnih i zemalja Srednje evrope od ruskog gasa, već u izgradnji Severnog toka 2 vide i geopolitičke interese Rusije - da jednog dana poveća uticaj na sudbinu Evrope. Te zemlje, a to misle i neki komesari u Evropskoj komisiji, smatraju da bi "Severni tok 2" zapečatio sudbinu Ukrajine, koja bi prestankom isporuka ruskog gasa preko svoje teritorije godišnje gubila zaradu od po blizu dve milijarde evra, što mahom koristi za otplatu kredita zapadnim bankama.
 
Ovog put krivac za kvarenje odnosa EU-SAD nije predsednik Donald Tramp koji bi čak mogao i da zaustavi nove sankcije protiv Rusije i, posredno, protiv evropskih kompanija, već je to Kongres, što vodeći političari EU vide kao nedopustiv i, štaviše, kao potez opasan po ionako uzdrmane odnose Evrope i Amerike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.