Ikea u Srbiji zapošljava radnike na lizing

Ikea uoči otvaranja robne kuće u Beogradu, pored 341 zaposlenog, angažuje još 37 radnika preko agencije za zapošljavanje.
Ikea u Srbiji zapošljava radnike na lizing
Foto: Pixabay
Ovih tridesetak radnika će, sudeći prema iskustvu radnika iz susedne Hrvatske, ostati bez posla već posle nekoliko meseci jer su angažovani zbog očekivanog velikog interesovanja za IKEA radnju u prvim mesecima nakon otvaranja, piše portal Radnik.rs.
 
Predstavnici kompanije Ikea Srbija su za Radnik.rs naveli da su odlučili da 37 radnika angažuju preko agencije za zapošljavanje jer još uvek ne znaju koliki će biti obim posla nakon otvaranja robne kuće.
 
"Radnici angažovani preko agencije biće zaposleni na različitim poslovima u odeljenjima u kojima očekujemo pojačani intenzitet posla u prvim mesecima nakon otvaranja, kao npr. prodaja, rad na kasama i izdavanje proizvoda", navode u odgovoru.
 
Na pitanje o kojoj agenciji za zapošljavanje je reč i kolike će biti zarade ovih radnika, nisu želeli da odgovore. Iz Ikea Srbija su naveli samo da će ovi radnici imati ugovore o radu sa agencijom, što podrazumeva "pravo na plaćeni godišnji odmor, bolovanje i druga prava koja proističu iz ugovora o radu. Takođe, biće im uplaćivani doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje, i pod istim uslovima kao Ikea zaposleni imaće pristup subvencionisanim obrocima, kao i besplatnu kafu i voće, radne uniforme, zaštitnu opremu i profesionalne treninge".
 
Na sličan način, trideset radnika u Hrvatskoj je pre tri godine bilo angažovano povodom otvaranja IKEA radnje. Za razliku od radnika u Srbiji, Ikea je sa radnicima u Hrvatskoj sklopila ugovor o radu na određeno, međutim, oni su posle pet meseci ostali bez posla jer su im ugovori istekli.
 
Predstavnici Ikea Hrvatska su za hrvatske medije, koji su tada pisali o otpuštanju ovih radnika, naveli da je tu reč o "uobičajenom poslovnom ciklusu za bilo koju Ikeinu robnu kuću bilo gde u svetu" i da ovi radnici nisu otpušteni, već im nisu produženi ugovori.
 
Tridesetak radnika u Srbiji koji su angažovani uoči otvaranja radnje, sa druge strane, nemaju ugovor sa kompanijom Ikea, već sa agencijom za zapošljavanje. Zapošljavanje preko agencije omogućava kompanijama da radnike lako otpuste kada za njima prestane potreba tako što jednostavno agenciji otkažu njihov angažman. 
 
Agencijsko angažovanje radnika trenutno nije regulisano u Srbiji, a zakon bi trebalo da bude donet do kraja godine. Prema radnoj verziji Zakona o radu preko agencija za privremeno zapošljavanje, radnici angažovani preko agencije će imati ugovor o radu i sva prava iz radnog odnosa kao radnici zaposleni u kompaniji. Međutim, ovaj zakon ne važi za studentske i omladinske zadruge, a ne odnosi se ni na rad firmi za obezbeđenje i čišćenje, kako je Radnik.rs već pisao.
  • Michaeli

    14.02.2020 20:53
    Ikea
    Ja sam konačno naletio na dobar koncept: https://kazoze.com . Tu Ikea ima svoj profil i radnici mogu anonimno da ocijene poslodavce. https://kazoze.com/poslodavac/ikea-srbija/. Super stvar je ovaj Kazoze.
  • PRIVATNIK

    21.07.2017 23:59
    @Aleksandar
    To o ekstraprofitu ne razumem. Koji vlasnici krupnog kapitala u Srbiji ubiraju ekstra profit putem
    angažovanja radnika na lizing i na koji način se tu uopšte može ekstraprofit napraviti?
    Molim te pojasni mi ,ali stvarno...

  • Aleksandar

    21.07.2017 22:01
    @PRIVATNIK
    Hm, ne vredi, hajd' u pravu si. Vlasnici krupnog kapitala neće iskoristiti zakonsku mogućnost da uberu ekstraprofit, čim krpelji iz državnih firmi budu podobijali otkaze... Lizing će sam da odumre, kako god...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija