Provizije do pet odsto za korišćenje kartice u inostranstvu

Ako karticu provučete na iznos od 500 evra, platićete hiljadu dinara više, nego da ste kupili evre u menjačnici.
Provizije do pet odsto za korišćenje kartice u inostranstvu
Foto: Pixabay
Podizanje novca sa bankomata u inostranstvu banke naplaćuju skupo – od tri do pet odsto iznosa koji se podiže. To je ujedno i najskuplja transakcija koju građani plaćaju ako koriste plastični novac van zemlje.
 
Najčešća nedoumica je koliko nas košta korišćenje debitne kartice za kojom posegnemo u supermarketu, benzinskoj pumpi ili restoranu.
 
Finansijski stručnjaci tvrde da će u ovom slučaju građani imati izdatak kao kada bi evre, na primer, kupili po najvišem kursu banke, a ne u menjačnici – što većina čini.
 
I ništa više od toga, tvrde bankari. Često u medijima pominju takozvane trgovačke provizije koje se naplaćuju prilikom svakog plaćanja karticom. Te naknade najčešće, u iznosu od jedan odsto vrednosti računa, plaćaju banke ili kartičari (poput Masterkarda), a ne potrošači.
 
Bankari objašnjavaju da će transakcije u evrozoni najčešće biti obračunate po kupovnom kursu banke. Zato je jednostavno izračunati da li je isplativije da na odmor krenete sa kešom ili sa karticom. Recimo, prosečna razlika između kupovnog kursa u banci i menjačnicama u Srbiji je dva dinara. Tako će u slučaju da nameravate da kupite 500 evra ta razlika biti 1.000 dinara.
 
Dušan Uzelac, direktor portala Kamatica napominje da je važno znati da će, ukoliko se neki račun plaća u zemlji u kojoj se koristi neka treća valuta, banka izvršiti duplu konverziju. Na primer, ako se roba i usluge plaćaju u američkim dolarima, a vlasnik kartice ima devizni račun u evrima, banka će prvo izvršiti konverziju američkih dolara u dinare, a potom iz dinara u evre.
 
Podizanje novca sa bankomata je potpuno druga priča jer su provizije u tom slučaju visoke. Malobrojne su banke u inostranstvu koje u tom slučaju ne naplaćuju provizije i koje imaju takve ugovore sa bankama u Srbiji, pa čak iako banke pripadaju istoj grupaciji.
 
Za debitne kartice provizije se kreću od jedan do dva odsto u zavisnosti od banke, a sa kreditnim karticama i do 3,5 odsto. Međutim, daleko je neisplativije dizati manje sume na bankomatima budući da banke uz procentualni, naplaćuju i fiksni iznos koji se kreće od dva do četiri evra bez obzira koliko novca podigli. Tako recimo, ako podižete 10 evra na bankomatu, a provizija je jedan odsto plus tri evra fiksno, efektivno ćete platiti proviziju od više od 30 odsto.
 
Uzelac dodaje da uvek savetuje građane da pre polaska u inostranstvo provere u matičnoj banci da li uopšte postoji mogućnost da koriste karticu u drugim državama, odnosno da li je njihova kartica aktivirana za te namene. Iako veliki međunarodni kartičarski sistemi rade u celom svetu, korišćenje kartice sa svim mogućnostima i ograničenjima određuje banka koja nam je izdala karticu.
  • Miki

    24.07.2017 07:03
    Samo
    U Srbiji postoje 'novinari' koji plase narod
    . Pomračenjem sunca
    . Bezgotovinskim placanjem
    . Internetom
    ...
    A i skole su opasne, ne treba ljudi da citaju, vec da dodje neko da im ispriča npr na pinku nego iz Informer.rs
  • Rade

    23.07.2017 22:39
    Za pismene procitajte cenovnik usluga pre nego otvorite racun
    Za nepismene i treba da vas pljackaju kad mislite da ste najpametniji
  • ime

    23.07.2017 18:08
    Imam debitnu karticu vezanu za dinarski i za devizni račun i koristio sam je nebrojano puta u inostranstvu. Koliki je iznos za plaćanje u evrima, toliko se skine sa računa bez ikakvih provizija. Inače provizije ukoliko postoje, naplaćuju ih card provajderi (Visa, Master.) a Visa je jedno vreme naplaćivala 2% po transakciji izvan evro zone, dok kod Mastera nema nikakve provizije nezavisno da li ste u evro zoni ili ne. Čak i izvan evro zone plaćam karticom jer se lokalna valuta konvertuje u evro po nekom kursu Mater carda koji je uvek bio povoljniji od bilo koje menjačnice. Prema tome nije sve do banke, nego i do card provajdera, a postoje i banke u Srbiji koje ne naplaćuju provizije za takve stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.