Četvrtina građana radi na crno, visokoobrazovani ostaju bez posla

Gotovo četvrtina svih zaposlenih u Srbiji trenutno radi na crno ili je privremeno zaposlena na sezonskim poslovima.
Četvrtina građana radi na crno, visokoobrazovani ostaju bez posla
Foto: Pixabay
Oko 22 odsto građana radi u neregistrovanim firmama, bez ugovora o radu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku o radnoj snazi u Srbiji koji se odnose na period maj - avgust ove godine. Podaci, inače, pokazuju da je u protekla četiri meseca bila najveća zaposlenost u Srbiji od 2014. godine - 2,88 miliona građana, te najmanji broj nezaposlenih - 384.100 građana. U protekla četiri meseca je i najviše nezaposlenih u Srbiji tražilo neki posao, tj. svrstavali su se u aktivno i sposobno stanovništvo u statistici.
 
U odnosu na početak ove godine, zaposlenih je više u odnosu na nezaposlene građane za 228.800, a delatnost kojom je najveći procenat građana počeo da se bavi je poljoprivreda. Pri tome je bitno napomenuti da je "zaposlenost povećana isključivo kod lica sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, dok se broj zaposlenih sa visokim obrazovanjem smanjio".
 
Stariji od 55 godina su se u poslednje vreme dosta lako zapošljavali, ali uglavnom na određeno i posao im nije bio najsigurniji. To ne čudi, pošto podaci pokazuju da je 637.900 građana neformalno zaposleno, tačnije rade bez ugovora, ali je poražavajuće i to da skoro 220.000 građana koji imaju ugovore o radu nemaju zdravstveno osiguranje.
 
Kao i u odnosu na početak ove godine, ali i svaki drugi period, postoji jaz između zaposlenih muškaraca i žena. Doduše, žene su poslednjih meseci napredovale u pronalaženju posla, pa je broj zaposlenih žena porastao za 90.600, a je i broj zaposlenih muškaraca veći za 69.400. 
 
Nedavno se u javnosti našlo pitanje rada građana, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je stopa nezaposlenosti pala na 10,6 odsto. Stručnjaci su se složili da je ovaj podatak netačan i nemoguć, s obzirom na to da ga ne prati stopa rasta BDP, koja je očekivana kod pada nezaposlenosti tj. rasta zaposlenosti građana. Zaključak ekonomista je da se putem sezonskih poslova "pumpa" zaposlenost - naravno, neformalna, kako bi statistika bila lepša.
 
Početkom godine su podaci pokazivali da sve više mladih odustaje od traženja bilo kakvog posla, što je aktuelno i sada. Naime, beleži se stalni pad nezaposlenosti među mladima, ali ne zato što ih sve više radi, već zato što je "odliv mozgova" sve izraženiji i masovniji.
 
Više o negativnim trendovima u Srbiji čitajte OVDE.
  • /

    04.09.2017 21:49
    /
    neka za pojedina zanimanja rese ono sta stalno spominjem,
    osiguranje po clanu 15 + takvima iz ugovora skinuti doprinose zato sto ih sam uplacuje/ a i po sns zakonu srbije od 2011-e je zabranjeno duplo osiguranje / i eto magije

    nisu svi srbi umobolni da ne znaju za pio ali nekima nije omoguceno da steknu penziju u jp
  • @ Bivsi privrednik

    04.09.2017 21:32
    Domanovic i Sremac
    Potpuno se slazem sa komentarom, treba pored drzavnog haraca i svega ostalog pomenuti srpsku sklonost ka crkavanju komsijine krave.
    Procitajte sta je Radoje Domanovic pre vise od 120 godina pisao u pripovetkama Mrtvo more i Stradija o odnosu prema domacim preduzetnicima, poniznosti prema strancima i intelektualnoj lenjosti. Sve je isto kao i tada.
    Za portret drzavnog cinovnika parazita treba pazljivo iscitati Vukadina od Stevana Sremca. Sve je isto, nista se ne menja.
    I posle se pitaju sto mladi odlaze...
  • /

    04.09.2017 21:11
    /
    Bivši privrednik
    i ovde je sticanje prvobitnog kapitala slicno pocelo krajem 80-ih
    referenti su presli u menadzere, plasticari u indjiji i pazovi, kafici ... ali bio je sladji rat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.