Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača

Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako su rekli, to će omogućiti sintezu veštačkog mesa bez klanja životinja, kao i "programiranje" njegovog sastava, na primer, da bi se dobio proizvod sa smanjenim sadržajem masti.
Prema rečima stručnjaka sa Donskog državnog tehničkog univerziteta (DSTU), to će zahtevati dodatna naučna istraživanja u oblasti proizvodnog inženjerstva, prenele su RIA Novosti.
Da bi se odštampalo veštačko meso, ćelije se uzimaju od životinje donora pomoću biopsije koje se zatim umnožavaju u povoljnim uslovima, odnosno stvara se ćelijska kultura.
 
Iz ovog materijala moguće je odštampati trodimenzionalni proizvod koji će imati ukus veoma sličan mesu, saopštio je Univerzitet.
Tehnologija je primenjiva na ćelije bilo koje domaće životinje.
 
Rezultati istraživanja ruskih naučnika objavljeni su u međunarodnom časopisu "Frontiers in Bioscience - Landmark".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

meso
  • Презиме

    13.05.2025 07:51
    Сви ћемо дакле јести
    Срнетину док нам не изађе на уши? Да, будућност је ружичаста, треба је само..дочекати.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Pirinač postaje sve otrovniji

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).