
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.

Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako su rekli, to će omogućiti sintezu veštačkog mesa bez klanja životinja, kao i "programiranje" njegovog sastava, na primer, da bi se dobio proizvod sa smanjenim sadržajem masti.
Prema rečima stručnjaka sa Donskog državnog tehničkog univerziteta (DSTU), to će zahtevati dodatna naučna istraživanja u oblasti proizvodnog inženjerstva, prenele su RIA Novosti.
Da bi se odštampalo veštačko meso, ćelije se uzimaju od životinje donora pomoću biopsije koje se zatim umnožavaju u povoljnim uslovima, odnosno stvara se ćelijska kultura.
Iz ovog materijala moguće je odštampati trodimenzionalni proizvod koji će imati ukus veoma sličan mesu, saopštio je Univerzitet.
Tehnologija je primenjiva na ćelije bilo koje domaće životinje.
Rezultati istraživanja ruskih naučnika objavljeni su u međunarodnom časopisu "Frontiers in Bioscience - Landmark".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
0
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Ako pržite hranu u ulju: Evo koliko puta smete da koristite isto ulje
11.05.2025.•
0
Pršenje i pečenje mesa u ulju rutina je u mnogim domaćinstvima - o kojoj zapravo i ne razmišljamo. Ipak, često se postavlja pitanje sme li se ulje koristiti više puta.
Dodajte jedan sastojak u vodu dok kuvate testeninu i biće ukusnija
11.05.2025.•
0
Koliko god puta kuvali testeninu, većina nas ponavlja istu rutinu: voda, so, testenina, procediš, gotovo.
VIDEO: Da li jedete koru od banane?
06.05.2025.•
7
Koliko god jeli banane u svakodnevnom životu, sigurno vam nikad nije palo na pamet da uradite nešto s korom, osim da je bacite u smeće.
Uvozno voće često izgleda savršeno - evo zašto je to tako
04.05.2025.•
0
Sigurno ste na pijaci ili u prodavnici videli razliku između domaćeg i uvoznog voća - ono iz uvoza često je veće, lepše, sjajnije i "kao s reklame".
Kafa poskupela zbog klimatskih promena, verovatno će i zbog Trampovih carina
04.05.2025.•
2
Iako su gubici od vrućine i suše smanjili prognoze proizvodnje u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima kafe na svetu, i dalje se očekuje rast globalne proizvodnje kafe.
Banane prolaze sedam faza zrelosti: Evo šta svaka podrazumeva
04.05.2025.•
0
Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu konzumirati u različitim periodima svog sazrevanja, stručnjaci su objasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Crna kafa se smatra najzdravijom vrstom koju možemo piti: Ovo su razlozi
04.05.2025.•
1
Kafa je omiljeni napitak mnogih širom sveta, ali kada je reč o zdravstvenim prednostima, crna kafa se smatra najzdravijom opcijom.
Zašto rende ima četiri različite strane: Čemu koja strana služi?
02.05.2025.•
1
Rende je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali retko u njegovom punom kapacitetu.
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
2
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
1
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Komentari 1
Презиме
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar