FOTO: Vanredna vežba u Vojsci Srbije, snage na visini zadatka

Proverom snaga za intervenciju ka ugroženim objektima iz dela jedinica Komande za obuku i vežbovnim aktivnostima na aerodromu Kovin, danas je završena trodnevna, vanredna i nenajavljena provera sposobnosti dela stalno zadejstvovanih snaga i snaga za hitno reagovanje Vojske Srbije.
Na aerodromu Kovin realizovane su vežbe koje su obuhvatale blokadu i uništenje terorističke grupe i rešavanje talačke situacije, angažovanjem po dva protivteroristička tima iz Specijalne brigade i bataljona Vojne policije specijalne namene Kobre, jednog izviđačko-diverzantskog tima i odeljenja bespilotnih letelica.
 
Uvežbavana je i medicinska evakuacija vazdušnim putem.
 
 
Obaćajući se učesnicima vežbe, načelnik Generalštaba je istakao da je suština ove provere sposobnosti bila da se provere snage za hitno reagovanje koje treba da reše početne zadatke i da stvore uslove da u određenim dejstvima mi imamo inicijativu i da na svaki bezbednosni rizik adekvatno odgovorimo.
 
"U današnjim uslovima ko reaguje brže i spretnije, ko primeni iznenađenje, i to isto iznenađenje spreči, dolazi u taktičku prednost i pobeđuje. Vi ste te snage koje treba da stvore početnu prednost, da zaštite glavne snage koje u konačnom rešavaju bezbednosne probleme", rekao je general Diković.
 
On je izrazio zadovoljstvo što su vežbe realizovane na vrlo dobrom nivou i posebno pohvalivši angažovanje dela jedinica Specijalne brigade koje su se u trenutku uzbunjivanja nalazile na obuci u letnjim uslovima na Vlasinskom jezeru.
 
Načelnik Generalštaba je najavio da će se ovakve vežbe realizovati i u narednom periodu u cilju dostizanja vrhunskog nivoa uvežbanosti snaga za hitno reagovanje.
 
Po rečima načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba brigadnog generala Ilije Todorova, ujedno i rukovodioca kontrole dela stalno zadejstvovanih snaga i snaga za hitno reagovanje, angažovane snage su realizovale sve zadatke u skladu sa naređenjima kontrole iz Generalštaba.
 
"Cilj provere je u potpunosti ostvaren. Imali smo priliku da se na licu mesta uverimo da su sastavi namenjeni za izvršavanje zadataka u sklopu snaga za hitno reagovanje pripremljeni, da je ljudstvo osposobljeno, i da je starešinski kadar spreman da izvršava zadatke u skladu sa naređenjima", rekao je general Todorov.
 
Pored Dikovića i Todorova, završnoj vežbi prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković i načelnik Kabineta načelnika Generaštaba pukovnik Stevan Kotarlić.
  • Vojvosadjan

    28.06.2017 08:29
    Ma sila i lider regiona u svakom pogledu!
  • Jugosloven

    28.06.2017 06:53
    O, da, da, da...
    Ubeđuju li to oni sebe ili nas?
    Kome su u stanju da pruže otpor? Grupi migranata?
  • VP

    28.06.2017 00:50
    Koliko se sećam, a sećam se dobro, igricu „Blokada i uništenje terorističke grupe i rešavanje talačke situacije“ igrali smo na hiljade puta! Svaki puta, kada se nekome (ne)digne iz viših struktura, ajd' igrica. Da, i to, nešto se ne sećam da smo imali stvarne talačke situacije. Kojekakvih pešadijskih da, al' talačkih... Al' zato, dobro plaćeni petejci (bataljon Vojne policije za protivteroristička dejstva), skoro svakodnevno odlaze iz ove jedinice (i ne samo ove!)… Tbuhom za lebom nasušnim.
    Ma neka se pleše!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.