FOTO: "Ay Carmela" iz Beograda kao podrška građanima BiH

Nekoliko desetina građana, uglavnom mladih, okupilo se na skupu podrške protestima nezadovoljnih građana Bosne i Hercegovine danas u 16 sati u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu.
Nekoliko desetina građana, uglavnom mladih, okupilo se na skupu podrške protestima nezadovoljnih građana Bosne i Hercegovine danas u 16 sati u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu.

Okupljeni su nosili transparente podrške svim nezadovoljnim građanima, obespravljenim radnicima, nezaposlenoj omladini, i svima onima kojima je dosta siromaštva, bede, korupcije, nepotizma, muljanja i uništavanja države u kojoj žive. Okupljeni su pevali radničke pesme, poput "Ay Carmela".

Okupljene je čuvala policija, budući da se oko protestnog skupa okupilo dvadesetak neonacista i desničara, koji su sve vreme dobacivali okupljenima "Napolje iz Srbije", "Živeo Ratko Mladić",  i zviždali u njihovom pravcu. Osim psovanja i vređanja, nije bilo incidenata. Učesnici skupa podrške su u nekoliko navrata intervenisali udaljavajući one koji su dobacivali neadekvatne parole.

Sa skupa je poručeno da su problemi isti u svim državama na Balkanu i da je zato krajnje vreme da se svi ujedine protiv zajedničkih neprijatelja. U proglasu koji je pročitan istaknuto je da su se predstavnici vlasti u svim državama zbog straha ujedinili u ocrnjavanju narodne pobune, jer je zajednička borba građana "njihova noćna mora".

Kako je objašnjeno, protest se održava jer se i u Srbiji prepoznaje socijalna borba naroda BiH kao vlastita, a probleme koji su je izazvali kao problemi prisutni u svim društvima zahvaćenim pljačkom i razaranjima, "koji se jednim imenom nazivaju evropske integracije ili tranzicija".

"Krajnje je vreme da se ujedinimo u zajedničku borbu protiv zajedničkih neprijatelja i za rešavanje zajedničkih problema. Dole Evropska unija i njeni tajkunski režimi. Dole kapitalizam, privatizacija i gazde. Živela borba naroda Balkana", poručili su učesnici protesta.

Protest su organizovali građani koji su se okupili na grupi na Fejsbuku pod nazivom "Podrška narodu Tuzle iz Srbije".

Protest u Bosni i Hercegovini počeo je početkom februara, organizovanjem preko društvenih mreža. U Tuzli se prvo okupilo oko 1000 obespravljenih radnika, mladih i drugih nezadovoljnih građana, a u narednim danima protesti su narasli i proširili se van Tuzle na ostale gradove BiH. Demonstranti su izneli svoje zahteve, između ostalog, da se u potpunosti uklone političari sa vlasti, jer je to jedino rešenje da se razbije krug nepotizma, unutarstranačkog zapošljavanja i korupcije, i da se zemlja spasi od sistematskog višedecenijskog uništavanja i krađe.

  • zoricA

    11.02.2014 15:56
    Poltroni
    Simptomatično je da se i na sličnim vestima na drugim sajtovima javljaju poltroni političkih partija na vlasti (a bogami i u opoziciji), koji pokušavaju komentarima da nas ubede da je pogrešno buniti se i tražiti svoja prava.
    Proteste 90-ih i 5. oktobra vodile su političke karikature koje su i danas na političkoj sceni, stoga i nije bilo nekih promena.
    Ov proteste organizuju obespravljeni i izrabljivani, kojima je dosta "političkih alternativa" i laži i prevara.
    Partijski aparatčici, nećete nas obeshrabriti.
    Smrt kapitalizmu i nacionalnoj državi!
  • Neko

    11.02.2014 07:27
    Sto protestovati za bolji zivot? Nikom nije lepse neg je nam.... lalalala... A kad vas deca budu pitala jel mozes da mi kupis ono, ili devojka jel mozes da me castis nekim picem, ili zena hoce nove cipele, ili hoces sebi nesto, lepo svima prenesite svetsku zaveru da ubijete vreme.
  • 1098

    11.02.2014 06:53
    bravo za komentar
    @DekacNS - Protesti
    kao i @Venja
    ti ljudi su lutke na koncu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.