Univerzitet u Novom Sadu među 300 u svetu u oblasti poljoprivrede i šumarstva

Univerzitet u Novom Sadu našao se između 200. i 300. mesta na QS svetskoj rang listi univerziteta po oblastima i to u oblasti poljoprivrede i šumarstva.
Prema rang listi, koja je u celosti vidljiva na sajtu topuniversities.com, Univerzitet u Novom Sadu je prema važećim kriterijumima plasiran oko 251. mesta, tačnije između 251. i 300 mesta u oblasti poljoprivrede i šumarstva. Na istoj poziciji nalazi se i Univerzitet u Beogradu.
 
Na prvom mestu nalazi se Univerzitet Vageningen u Holandiji, na drugom mestu je Univerzitet u Kaliforniji, a na trećem Univerzitet Kornel, takođe u SAD.
 
Kriterijumi na osnovu kojih se rangiraju univerziteti su: akademska reputacija, citati po radu, H-indeks citiranja i reputacija zaposlenih.
 
Kako pojašnjavaju u Rektoratu, u istraživanju u kom učestvuje oko 80.000 istraživača iz različitih oblasti jedno od pitanja je i nabrajanje 10 domaćih i 30 međunarodnih institucija u svojoj oblasti koje smatraju vrhunskim za istraživanja u datoj oblasti. Ovo predstavlja akademsku reputaciju ustanove. Reputacija Univerziteta u Novom Sadu ocenjena je sa 52.4, dok je, na primer, reputacija Univerziteta Vageningen, koji je prvoplasirani, 100.
 
U istraživanju su ispitanici zamoljeni da identifikuju do 10 domaćih i 30 međunarodnih institucija koje smatraju odličnim za regrutovanje diplomiranih stručnjaka, kao i da identifikuju discipline iz kojih preferiraju regrutovanje diplomiranih stručnjaka. Na osnovu analize odgovora na ova dva pitanja, utvrđuje se stepen izvrsnosti u određenoj oblasti. Za Novi Sad nema navedene ocene reputacije zaposlenih, dok je prvoplasirani Univerzitet iz Holandije dobio ocenu 83.7.
 
Za razliku od drugih rang lista, QS svetska rang lista univerziteta koristi kao jedan od kriterijuma broj citata po publikaciji, a ne po broju zaposlenih. Citati se preuzimaju iz baze Skopus i obuhvataju petogodišnji period. Novi Sad je prema ovom kriterijumu dobio ocenu 70, dok je prvoplasirani Univerzitet Vageningen ocenjen sa 90.6.
 
Indeks H je način merenja kako produktivnosti i uticaja objavljenog rada naučnika, tako i samog naučnika. Indeks se zasniva na skupu naučnikovih najviše citiranih radova i broju citata koje ima u drugim publikacijama. UNS je ocenjen sa 54.9. Univerzitet u Vageningenu dobio je 100.
 
Ovo je treća svetska rang lista na kojoj se Univerzitet u Novom Sadu našao u proteklih godinu dana. Tokom 2016. godine Univerzitet se prvi put našao među prvih 1.000 univerziteta na Webometrics listi i to na 886. mestu. Takođe, Univerzitet se prvi put pojavio na Lajden rang listi, na 756. mestu.
 
Više pogledajte OVDE.
  • Pantagruel

    09.03.2017 15:07
    Zbog toga su nam drvoredi u gradu tako stručno sje*ani, a o Fruškoj gori i parkovima i da ne govorimo. Limanski park razvaljuju već nekoliko meseci - više ništa od njega nije ostalo...
  • Zivan

    09.03.2017 14:28
    Lep uspeh zaposlenih na Poljoprivrednom fakultetu, podsticaj da i narednih decenija dalje napreduju...
  • /

    09.03.2017 13:18
    /
    pa sad, ipak bolje a ne spominju rang listu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.