VIDEO, FOTO: Dvadeset godina Radija 021

Novosadska medijska kuća "021" 9. juna obeležava 20 godina postojanja.
VIDEO, FOTO: Dvadeset godina Radija 021
Foto: 021.rs

Tog dana 1997. godine registrovano je Radiodifuzno preduzeće "021" u okviru kojeg posluju Radio 021, Novosadski informativni portal i Radio kafe, a tokom dve decenije razvijeni su i izdavačka delatnost i televizijska produkcija.

Tog dana 1997. godine registrovano je Radiodifuzno preduzeće "021" u okviru kojeg posluju Radio 021, Novosadski informativni portal i Radio kafe, a tokom dve decenije razvijeni su i izdavačka delatnost i televizijska produkcija.

92,2 MHz; www.021.rs

Radio 021 se prvi put zvanično čuo u novosadskom etru 17. juna 1997. godine, dok je prvi sajt na adresi radio021.co.yu registrovan 27. marta 1999. godine.

Radio se od prvog dana nalazi na istoj frekvenciji za područje Novog Sada - 92,2 MHz, dok je sajt u međuvremenu dobio novi domen www.021.rs i ime - Novosadski informativni portal.

Tokom dana vesti putem interneta čita u proseku 50.000 ljudi, a tokom meseca registruje se do 450.000 različitih čitalaca, što uz redovan broj od 45.000 slušalaca radija (na nedeljnom nivou) čini 021 najuticajnijim javnim glasilom u Novom Sadu.

Iako su prošle dve decenije od prvog emitovanja, Radio 021 je i dalje jedna od najslušanijih i omiljenih radio-stanica Novosađana.

To pokazuju i rezultati istraživanja slušanosti agencije "Ipsos Stratedžik marketing" (rezultate slušanosti možete pronaći OVDE).

Početak

Radio je imao burnu prošlost u prvim godinama od osnivanja. Sa uspostavljenim ciljem da Novi Sad dobije otvoren i slobodan medij, pre svega objektivan i profesionalan koji postoji zbog slušalaca i za slušaoce, a ne za političke partije, ovaj koncept se od samog starta našao na udaru, kako lokalnih i tada opozicionih vlasti, tako i vladajućeg režima.

Dok su ostali mediji zabavljali građane strogo pazeći da ih ne uznemiravaju realnom slikom stvarnosti, 021 je svega nekoliko meseci od osnivanja postao najslušanija stanica, a cilj je od tada do danas isti: kritika i javna kontrola rada vlasti.

Tokom devedesetih, radiju je u dva navrata oduziman predajnik - prvi put na samom startu, odnosno drugog dana od početka emitovanja programa pa se na ponovno pokretanje čekalo sve do 1. avgusta 1997. godine.

Drugi put već drugog dana NATO bombardovanja Srbije. Na osnovu rešenja Saveznog ministarstva za telekomunikacije radiju je oduzet predajnik pa je mnogobrojna publika ostala bez tada jedinog nezavisnog elektronskog medija u Novom Sadu.

Zbog toga je posle svega dva dana pokrenut prvi sajt, a publici ponuđena alternativa, bar onom malom broju ljudi koji su tada imali računar i koristili dial-up konekciju.

Tokom bombardovanja, dok radijskog programa nije bilo, redakcija je realizovala poetsko-dokumentarnu emisiju "Ja živim tu" kao trajno svedočanstvo jednog tragičnog vremena u životu Novosađana.

Ta emisija, o bombardovanju Novog Sada, dobila je specijalnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Košicama u Slovačkoj.

Možda najdramatičniji događaj desio se 6. aprila 2000. godine.

U požaru na Radničkom univerzitetu, koji je izbio u prostorijama TV Duga i koji se proširio do 13. sprata gde je bila redakcija Radija 021, u potpuno su izgoreli prostor i kompletna oprema.

Nakon požara, i po treći put u kratkom vremenskom periodu, program je ponovo pokrenut iznova, ali se do danas više nije nasilno prekidao. U istim okolnostima, ali novom, iznuđenom prostoru redakcija je nastavila da radi, i dalje kao jedina nezavisna u obilju gradskih medija, a program je ometan sa čak šest mesta u Novom Sadu. 

U skladu sa svojom uređivačkom politikom, 021 je ubrzo pokrenuo i drugi program na jezicima manjinskih zajednica Vojvodine koji se u etru identifikovao kao Multiradio. Taj radio je govorio pet jezika, a za svoj originalan koncept dobio je 2003. najznačajniju godišnju nagradu "Za slobodu štampe" koju dodeljuje Mađarska.

Ipak, kada je država prve legalne dozvole za emitovanje programa dodelila emiterima krajem 2008. godine, Multiradio dozvolu nije dobio pa je ubrzo ugašen.

Razvoj i uticaji

Tokom poslednje decenije, radio je bio prinuđen na "prilagođavanje" novim okolnostima, a oni se pre svega odnose na kolaps finansija (zbog urušenog lokalnog tržišta i zbog kontrole rada reklamnih agencija), ulazak u lokalni etar mnoštva nacionalnih radio-stanica, kao i na snažan razvoj interneta koji je srpske radio-stanice dodatno gurnuo u čauru formatiranja. Bez obzira na sve transformacije koje je prošao, radio je ostao dosledan ideji da se u novosadskom etru identifikuje kao gradska informativna stanica, sa autentičnim lokalnim vestima i dnevnicima, reporterima na licu mesta i kvalitetnim produkcijskim sadržajima.

Radio je od samog početka imao uspostavljenu infrastrukturu i kapacitete za rad informativne redakcije, a kako se publika sve češće "selila" na internet prostor u potrazi za informacijama i danas ga u potpunosti opsela uključujući sve vrste medija i sve vrste platformi za distribuciju sadržaja, tako se menjala i redakcija 021 i sve brže usmeravala na novinarstvo na vebu.

Prekretnica se dogodila, paradoksalno, s početkom ekonomske krize. Deleći sudbinu većine redakcija pogođenih teškom finansijskom krizom, 021 se neočekivano suočio sa nevidljivim neprijateljem, a to stanje dodatno je pogoršala vladajuća elita za, do tada neviđeni ekonomski pritisak na medije.

Tokom tog perioda, 021 potpuno menja strateški pravac i prioritet daje digitalnom mediju, čija je registrovana poseta s početka 2009. godine bila na dnevnom nivou od oko 2.500 čitalaca, mahom iz Novog Sada. Redakcija se ubrzano usmerava na nov način pristupa publici i svojim sadržajima izvodi 021 daleko van okvira Novog Sada i Vojvodine. 

Novinarskom timu značajno priznanje stiglo je upravo u godini jubileja, tačnije u februaru 2017. godine kada je časopis "PC press" proglasio portal 021 kao jedan od pet najboljih informativnih sajtova u Srbiji.

Preduzeće "021"

Tokom 2005. godine Radiodifuzno preduzeće "021" je potpuno prešlo u vlasništvo zaposlenih i takav status ima do danas.

Prethodno je trećinski vlasnik bio Grad Novi Sad i to je bio prvi model takvog vlasništva u Srbiji gde je opština imala trećinu, dok su preostale dve trećine ravnopravno delili privatna preduzeća "Audio konstruktor" i NIP "In-press". Međutim, bez bilo kakvih interesa i mogućnosti da utiče na uređivačku politiku, Grad je svoj deo prodao Radiju 021.

Krajem iste godine preduzeće je kupilo kuću u Miletićevoj ulici. U njoj je otvoren Radio kafe, prostor u kojem često gostuju i predstavljaju se najatraktivniji pisci, publicisti i autori iz različitih oblasti i gde se često održavaju otvorene debate na važne društvene teme.

021 ima istoriju, brend, rezultat i ljude i niko bolje od nas ne poznaje Novi Sad. Sa svoja dva medija, radijom i portalom, nikada nije zazirao od odgovornosti koju nosi kao istinski novosadski javni servis.

Mi shvatamo novinarstvo kao društveno dobro, a naša je misija da budemo svoji, nezavisni i samostalni, da budemo oči i uši Novog Sada u borbi protiv zloupotreba.

Brojne su nagrade i priznanja za izuzetan kvalitet rada. Mnogo je novinara koji su kraće ili duže vreme radili na 021. Ipak, redakcija je ostala mlada, agilna i kreativna, kakva je uostalom i bila tokom ove dve uspešne decenije.

  • Jeremija

    10.06.2017 23:42
    Cheers !
  • Veki

    06.06.2017 23:55
    Čestitam
    Slušala sam vas od prvog dana, sa vama se veselila i žalosna bila. Slušala vas kad sam polazila na posao u rano jutro, sve dok nisam ostala bez posla. Godine su prošle i svašta smo doživeli i preživeli. Slušam vas i dalje ali sad više volim vaš portal, da čitam i komentarišem.
    Sve najbolje želim u daljem radu.
  • :)

    06.06.2017 17:52
    Честитке и ...
    ... поздрави за Ваше сјајне новинаре као и екипу редовних коментатора, који Порталу дају додатну динамику (да их нема, редакција би их морала измислити ;)
    Nervirach, Мунгос, Vojvosadjan, господин G, ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio 021 - 92,2 Mhz

Besne pesme večeras u Presluškivanju

Nakon što su zajedno sa vama proslavili Prvi maj, agenti Muzičko-obaveštajnog sektora Radija 021 za ovaj petak, 7. maj, pripremaju izdanje puno besa (opravdanog i neopravdanog).

Presluškivanje: Kad muziku ispunimo bojama

The Who, Neil Young, Black Stone Cherry, Bob Dylan, Soundgarden i mnogi drugi muzičari koristili su boje u svojim pesmama, a upravo to ih je svrstalo u novo Presluškivanje.

Presluškivanje: Proleće u muzici

Muzičari koji su u svojoj muzici uspeli da "uhvate" prolećno raspoloženje nalaze se u novih sat vremena muzičko-obaveštajne emisije na Radiju 021.