Novi Sad dobija groblje za kućne ljubimce u Alibegovcu

Buduće groblje za kućne ljubimce biće izgrađeno u Alibegovcu, a u sklopu novog gradskog groblja, saznaje 021.
Novi Sad dobija groblje za kućne ljubimce u Alibegovcu
Foto: Pixabay

Naime, gradski urbanisti su konačno u jedan od urbanističkih planova ucrtali i tačnu lokaciju za ovo groblje, s obzirom da se već godinama pominje ideja da se ono sagradi i uredi.

Na 935 hektara u Alibegovcu danas se uglavnom nalaze voćnjaci, vinogradi, livade i oranice. Veći prostor čine vinogradi koji su nekada pripadali preduzeću "Navip", ali je ta firma ugašena, a zemlja je sada u vlasništvu države i data je u zakup. Kako navode urbanisti, ova lokacija je proteklih godina "napadnuta bespravnom gradnjom", pretežno uz Bukovački put i put Novi Sad - Ruma. U nacrtu generalnog plana navodi se da ima preko 500 nelegalnih stambenih kuća, vikendica i poslovnih objekata.

Cilj donošenja plana je da se po prvi put uredi lokacija koja do sada nije bila predmet urbanističkog planiranja.

Prostor je prvenstveno namenjen za gradnju kuća do jednog sprata sa potkrovljem, a na pojedinim mestima i do dva sprata. Dve lokacije predviđene su za osnovne škole i pet vrtića, dok će za zdrastvene i druge javne službe tek biti određene tačne lokacije kada se budu pravili detaljni planovi.

Ipak, veliki deo prostora će biti namenjen turizmu, sportu i rekreaciji. Kako se navodi, centralni deo Alibegovca, pretežno bivši Navipovi vinogradi, planiran je za sportske, ugostiteljske i objekte za smeštaj posetilaca, kao i različite zabavne, kulturne sadržaje. U okviru ovih površina dozvoljena je izgradnja objekata kao što su sportski centri (sportske dvorane i otvoreni sportski tereni), hoteli, kampovi, trim i biciklističke staze, skejt parkovi i drugo. O ovoj ideji se i ranije razmišljalo i rađene su studije, o čemu je 021.rs već pisao i o čemu opširnije možete čitati OVDE. 

Ipak, objekat koji će imati najviše uticaja na ostatak Novog Sada je novo groblje, koje će sadržati i prvo novosadsko groblje za kućne ljubimce. Novo gradsko groblje na Alibegovcu, koje će zauzimati deo Širine ka Bukovcu, imaće glavni grobni centar sa mrtvačnicom, salu za komemoraciju, upravnu zgradu, parkovski oblikovane prostore, sakralni trg i drugo.

Urbanisti procenjuju da će ovo novo groblje sa oko 20.000 grobnih mesta moći da se koristi od 70 do 88 godina, a prvenstveno će biti namenjeno za stanovnike sremskog dela grada. Prostiraće se na 32,5 hektara.

Groblje za kućne ljubimce će biti posebna celina. U samom nacrtu plana se navodi da će za to groblje posebno biti donet plan detaljne regulacije. Ono što se zna je da će se prostirati na 1,4 hektara.

Podsetimo da je "Lisje" još ranije u svojim planovima procenilo da će biti potrebno 100 miliona dinara da se uredi groblje za kućne ljubimce i da bi to trebalo da se dogodi do 2020. godine.

Prema proračunima do 2030. godine Alibegovac bi trebalo da ima oko 22.500 stanovnika, što je za oko 6.000 više nego danas.  

Plan budućeg izgleda Alibegovca građani mogu da vide do 21. novembra u prostorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3, kao i mesnim zajednicama sa sremske strane grada. Do tog dana se mogu podneti prigovori na plan Upravi za urbanizam u Radničkoj ulici.

  • ex chapman

    20.11.2017 09:03
    @Blajv
    ej Bjalv, Bljav, gde ti je komentar? šta imaš pametnijeg posla? 'ajde šta si se stiso siso :) a moraš da radiš? pa da, jebeno je to kad si donji u kapitalizmu! jel' boli?
  • u prolazu

    17.11.2017 23:29
    @piknik
    Šta ti nije jasno u komentaru?

    Hoćeš grob i/ili spomenik ljubimcu i da ga neko održava? Onda plati grobno mesto i održavanje! Ne razumem šta lupetaš.

    Ako si mislio da će neko to džabe da radi, zastranio si, debelo. I ljudske zemne ostatke vade i sahranjuju u kolektivne grobnice ako niko ne plaća! I prodaju isto grobno mesto. Surovo, ali istinito. Takav je život, a i smrt.

    Ti možda želiš bolji tretman ljubimaca od ljudi!?
    Jednostavno, plati! Kao što mu plaćaš skuplju hranu, džempere ili šta već. I šta ti nije jasno? Nema besplatno! Baš na ekonomskoj osnovi! Ako hoćeš da neko to dotira, baš da vidim gde bi ta odluka prošla! Ljudi nemaju hleba da jedu, a od poreza da plaćaju groblje kućnih ljubimaca!?

    Kao što sam napisao, nemam ništa protiv, dobra ideja, treba ovce šišati...
    Ali ako hoćeš, onda plati!

    A lično ceni koga hoćeš, to je tvoje pravo. Nadam se da i sa životinjama ovako "razgovaraš"!

    Inače, volim sve životinje, otkad znam za sebe imam kućnog ljubimca, ali mi nikad neće biti na nivou ljudi!

    Eto!

    Ko ima rupu u glavi?
  • piknik

    17.11.2017 13:52
    "ALI, isključivo na ekonomskoj osnovi! Koliko naplaćuju za održavanje grobnih mesta za ljude, neka naplaćuju i za životinje!"

    što više upoznajem ljude, pogotovo ovakve "prijatelje sugrađane" sve više cenim životinje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti