Work and Travel program sve popularniji među novosadskim studentima

Među studentima je poslednjih nekoliko godina veoma popularan program Work and Travel, preko kojeg je i više stotina novosadskih studenata bilo u SAD.
Work and Travel program sve popularniji među novosadskim studentima
Foto: S. K.

Ipak, ono što iznenadi deo roditelja koji treba da finansiraju petomesečni boravak svog deteta u ovoj državi je startnih 3.000 dolara koji su potrebni za osnovne troškove.

Program je koncipiran tako da student dobija radnu vizu na period od četiri meseca, dok peti mesec studenti mogu da iskoriste za putovanje kroz SAD. Student novosadskog DIF-a Filip Kormanjoš bio je u Enkoridžu na Aljasci.

"Radio sam kao server i kao baser. Na prvom poslu sam usluživao goste, donosio pića i naplaćivao. Na drugom sam radio kao baser, to je sličan posao, ali sam zadužen za higijenu restorana", priča Filip za 021.

Kako kaže, osim životnih iskustava, na ovakvim poslovima se i dobro zaradi, posebno za naše uslove.

"Kući sam se vratio sa 10.000 dolara, što u prevodu znači da sam zaradio negde oko 15-16 kada se oduzme ono što sam uložio, tamo što sam živeo i naravno poslednjeg meseca putovao", navodi on.

Posao studentima obezbeđuje neka od mnogobrojnih agencija, kao i izbor radnih mesta, nakon čega student odlučuje šta želi da radi. Amerikanac Čarls Kater, koji već osam godina radi kao menadžer za zapošljavanje u novosadskoj agenciji "Work and Travel group" ističe pozitivne strane programa.

"Najveća korist je sam život i saradnja sa ljudima iz različitih zemalja. Potom sledi usavršavanje engleskog jezika i sticanje dobrih radnih iskustava koje posle možete da stavite u svoj CV kada se vratite u Srbiju. Jednostavno, studenti tamo nauče kako je to kad živite sami, kako je prati svoj veš, sam sebi spremiti večeru, kako da se nosite sa teškim ljudima ili teškim šefovima. Dakle, pre svega, deca nauče dosta o sebi samima i kako da se sami snalaze kroz život i to je najveća dobit Work and Travel programa", kaže Kater.

Ipak, za svakog roditelja veliki je izazov kada im prvi put dete odlazi od kuće na duži period, a u ovom slučaju u veliku nepoznanicu. Novosađanin Miodrag Kuzmanović, čiji je sin bio u Americi pet meseci, kaže za 021 da je strepeo, ali da se ispostavilo da ovakav program u neku ruku zamenjuje nekadašnje služenje vojnog roka.

"Moj sin je otišao u Ameriku kao potpuno neiskusan, ali je tamo naučio da radi, da se sam snalazi u uslovima kada nema tate da sve rešava. Teško je to što smo bili razdvojeni veliki vremenski period, ali sve me to podsećana vreme kada sam služio vojni rok. Ovo je doduše kraće, ali je daleko intenzivnije", smatra Kuzmanović.

Preko Work and Travel programa godišnje u Ameriku da radi i upozna drugačiju kulturu ode više stotina novosadskih studenata. Ipak, kada uporede uslove i mogućnosti za život ovde i tamo, deo njih kasnije ostane ilegalno u Americi.

Prema podacima koje je objavilo Američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost, ustanovljeno je da od ukupno odobrenih viza za studente iz Srbije, svaki osmi ostaje u SAD i posle isteka vize. 

  • Lala

    07.04.2018 22:38
    Ima i lepih primera...
    @W&T i @Joki
    Ovih 6 od 10 koji su ostali u Americi, jesu se oženili, niki su dobili stipendije da nastave tamo školovanje i posao... ali niko nije uleteo u takvu transakciju da je oženio narkomanku pa morao da vraća neke kredite...
    Možda su moji prijatelji imali sreće, ili pameti...
    Sada nekoliko njih ima i svoje firme, decu...
    Ovi što su se vratili, vratili su se razočarani... nije im se ostajalo tamo...
  • Joki

    07.04.2018 17:53
    Da
    Bas tako mom komsiji se javio jedan nas strucnjak koji je dosao iz Srbije ozenio nekakvu narkomanku za papire ona uzela neki kredit i sad banka trazi njega da vraca dugove od svoje zene normalno i on sad pita sta da radi da mu se pomogne a kad mu je bilo receno da to ne radi onda je govorio kako svi tako rade,e pa sad Sine zovi te sve da ti pomognu kad si ti najpametniji a svi drugi glupi,mnogo vi filmova gledate i slusate ljude koji nisu ni za sta sumnjivi po svakom pogledu,necete vi drzavu zeznuti ona ce vas da sredi ima 1000000 nacina ali tada vam je kasno se zaliti i kukati,radite sta god hocete bas me briga ako ste voljni ziveti do kraja zivota ko ilegalci iz latinske amerike samo napred!
  • Nemanja

    07.04.2018 15:37
    W&T
    Program je lepo koncipiran i jedan od nacina da se vidi USA. Roditelji a i vi studenti moj savet vam je da neostajete ilegalno posle. Kao ilegalac imas status roba bez zdravstvenog osiguranja i bez ikakvih prava. Posle se vecina nada preko braka da dobije GC. Zenidbe ili udaje sa marginalizovanom grupom ljudi (narkomani, bivsi robijasi...)
    Sve to donosi muku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti