Zurof: Oslobađajuća presuda katastrofalna

Direktor Centra "Simon Vizental" i borac protiv ratnih zločinaca, Efraim Zurof, istakao je da srpske vlasti moraju da apeluju na mađarske na najvišem nivou zbog sramne presude kojom je oslobođen Šandor Kepiro.
Direktor Centra "Simon Vizental" i borac protiv ratnih zločinaca, Efraim Zurof, istakao je da srpske vlasti moraju da apeluju na mađarske na najvišem nivou zbog sramne presude kojom je oslobođen Šandor Kepiro.

"Nažalost, ne znam srpski, pa nisam uspeo da ispratim sve reakcije, ali sam čuo da su proteklih dana mnogi pričali o tome i kritikovali oslobađanje Kepira. Ne znam da li je reagovao predsednik Srbije Boris Tadić, ali sam siguran da hoće, jer ovo mora da ide na najviši diplomatski nivo. Ovde nije u pitanju samo Novi Sad, niti samo jevrejska zajednica. Stvar je u tome da je izvršen stravičan zločin, koji jednostavno ne sme da prođe nekažnjeno", kaže Zurof.

On je ocenio da je oslobađajuća presuda katastrofalna i neočekivana, dodajući da su posebno strašne bile scene aplauza u sudnici.

"To je užasno i nedopustivo za bilo koga sa imalo srca i razuma. Presuda je protivna svim dokazima o raciji i istorijskim činjenicama. Pre svega, Kepiro nije, poput nekih drugih nacista, poricao svoj identitet, kao ni to da je boravio u Novom Sadu u spornom periodu. On je, sa još 15 oficira, osuđen za zločine u januaru 1944. godine, ali je sudija Bela Varga osporio ovaj dokaz jer je presuda na proleće iste godine poništena. Međutim, sudija nije uzeo u obzir da su u međuvremenu Mađarsku okupirali nacisti i da je to razlog za poništavanje presude", istakao je Zurof i dodao da je isti sudija osporio svedočenje Janoša Nađa, koji je bio sa Kepirom kada je ovaj naredio direktno ubistvo 30 ljudi.

  • Radovan

    21.07.2011 08:42
    Nisu svi isti
    Oko za oko zub za zub, ali to za Palstince ne važi, tamo zločini prestaju da budu strašni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.