Izložba o Janošu Aranju u Biblioteci Matice srpske

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i Rukopisnog odeljenja Matice srpske povodom povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Janoša Aranja.
Postavka, koju čini izbor dela Janoša Aranja i literature o njemu, može se pogledati od 24. februara do 23. marta 2017. godine, u javnom katalogu Biblioteke. Autori izložbe su Peter Hajnerman i Marina Šmudla, urednik Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs.
 
Janoš Aranj, mađarski pesnik, prevodilac, estetičar, predsednik Kišfaludijevog društva, generalni sekretar Mađarske akademije nauka, rođen je 2. marta 1817. godine u Nađsalonti. Školovao se u Debrecinskom reformatskom kolegijumu, a radio je i kao učitelj, putujući glumac, gradski podbeležnik. Od 1851. godine profesor je mađarskog i latinskog jezika u gimnaziji u Nađkerešu. Godine 1859. Akademija ga bira za člana i od 1860. živi i stvara u Pešti sve do kraja života. 
 
Bio je jedan od najznačajnijih stvaralaca mađarske epike u stihu. Kao dobar poznavalac svetske književnosti teorijski se bavio pitanjima estetike i teorije književnosti, a njegovi prevodi Aristofana i Šekspira na mađarski jezik su remek-dela. Za njegov književni razvoj značajno je prijateljstvo sa Šandorom Petefijem. Neka od njegovih najznačajnijih dela su epski spevovi Toldija, Toldijina ljubav, Toldijina starost, Otma Muranj grada, istorijske balade Velski bardi,  Dva paža Sondijeva, Rozgonjijeva ljuba, Vladislav V i mnoga druga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič