Jagode na vrhu liste najzagađenijih proizvoda u SAD

Jagode su na vrhu ovogodišnje liste proizvoda u SAD s najviše ostataka pesticida, saopštila je Radna grupa za zaštitu životne sredine (EWG).

Tako su se jabuke spustile na drugo mesto, posle pet godina na čelu liste "Prljavih dvanaest" (Dirty dozen), prenela je američka TV CBS. Grupa je analizirala rezultate testa više od 35.200 uzoraka voća i povrća koje je obavilo američko Ministarstvo poljoprivrede. Skoro svi uzorci neorganski gajenih jagoda - 98 procenata, imali su tragove pesticida, a 47 procenta uzoraka ostatke 10 ili više pesticida.

U nekim uzorcima nađeni su ostaci i po 17 vrsta pesticida. Iako su neke od hemikalija na jagodama relativno bezazlene, drugi pesticidi su povezani s rakom, reproduktivnim i razvojnim oštećenjima ljudskog organizma, hormonalnim poremećajima i neurološkim problemima, izvestila je grupa.

"Još šokantnije od toga je to što ti ostaci nisu u suprotnosti sa slabim američkim zakonima i pravilnicima o pesticidima u hrani", rekla je Sonja Lander, viša analitičarka EWG.

Na ovogodišnjoj listi "Prljavih dvanaest" su jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, spanać, običan paradajz, paprika, paradajz "čeri" i krastavac. Suprotno tome, na čelu liste "Čistih petnaest" je avokado, sa manje od jednog procenta uzoraka u kojima je uopšte nađen neki pesticid.

Nijedno voće ili povrće s te "čiste" liste nije bilo pozitivno na više od četiri vrste pesticida, a vrlo ih je malo u kojima je nađeno više od jedne vrste.

"Čistih petnaest" su: avokado, kukuruz, ananas, kupus, grašak (smrznut), luk, špargla, mango, papaja, kivi, plavi patlidžan, obična dinja, grejpfrut, dinja kantalupa, karfiol.

Da bi pomogla potrošačima, EWG svake godine ažurira svoj Vodič o pesticidima u proizvodima, rangirajući po tom zagađenju 48 popularnih vrsta voća i povrća.

Da bi se smanjilo izlaganje ljudi tim hemikalijama, preporučuje se da se kupuje organski gajeno voće i povrće.

Autor: Beta

  • Kukuruz

    13.04.2016 08:32
    bez pesticida ali.....
    Kukuruz im je čist samo zato što je gmo seme i ništa živo neće da ga napadne....
  • Q

    13.04.2016 08:24
    Kukuruz
    Kukuruz je GMO zato nije prskan...
  • NS

    13.04.2016 07:43
    liste, liste...
    Znači svake godine im pošalju prognozu šta je dobro rodilo a šta nije i eto liste zagađene i ne zagađene hrane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima