Kafe sve manje, krivac "milenijumska generacija"

Globalna potražnja za kafom iz dana u dan raste, a zalihe kafe ne mogu odgovoriti na ove zahteve.

Ako je suditi po Blumbergovoj analizi tržišta, glavni krivci za ovo su Amerikanci mlađi od 35 godina. Milenijumska generacija Amerikanaca čini 44 odsto ukupnog broja konzumenata kafe u SAD-u, a kafu počinju da piju u sve mlađem uzrastu.

U proteklih osam godina je konzumacija kafe porasla sa 34 na 48 odsto među populacijom do 24 godine, a među populacijom od 25 do 39 godina skočila je za devet odsto.

Iako je istraživanje urađeno u SAD-u, ovi podaci se sasvim slobodno mogu primeniti i na globalnom nivou.

Međutim, Brazil, najveći svetski proizvođač i izvoznik zrna kafe nalazi se pred sušom zbog koje bi se u svetu u skorije vreme mogao pojaviti nedostatak ovog napitka.

Poslednji izveštaj Instituta za klimu upozorio je kako bi polovina regija za uzgoj i proizvodnju kafe do polovine veka mogla u potpunosti da nestane. "Pojas zrnevlja" kako se nazivaju ekvatorijalne zemlje kao što su Brazil, Etiopija, Kolumbija, Vijetnam i Indonezija, suočavaju se sa sve većim temperaturama i promenama u kišnim sezonama.

Faktori kao što su kafena rđa i povećane cene đubriva takođe nepovoljno utiču na prinose useva kafe i podižu cenu napitka širom sveta.

Milenijumska generacija je odgovorna za izumiranje mnogih životinja i biljaka širom sveta, a jedna od poslednjih koja se susreće sa ovakvim potencijalnim epilogom je i kafa.

Podsetimo, kafa bi nakon Nove godine trebalo da poskupi i u Srbiji, o čemu više možete pročitati OVDE.

Teme

kafa
  • Terješkova

    03.11.2016 17:53
    Možda zbog toga nestane i cikorije od koje sada ne možeš put preći!!
  • Srpske prevare

    03.11.2016 09:35
    Pržićemo neko drugo zrnevlje, ali ga makar neće moći prema Pravilniku o kafi prodavati kao kafu, a u stvari je u Pravilniku "praškasti proizvod".
    P.s. Nagradne igre nam ne trebaju. Treba nam zrnevlje od kafe, ne od graška, pasulja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.