Sve što treba da znate o svinjskoj masti

Bliži se vreme svinjokolja, kada će mnoge porodice obezbediti sebi zalihe svinjske masti.

Suprotno uvreženom mišljenju, svinjska mast nije nezdrava, ali je treba umereno koristiti.

Predstavljamo vam još neke činjenice o ovoj cenjenoj namirnici na domaćoj trpezi:

Dobijanje

Mokri postupak - masno tkivo se topi u ključaloj vodi i mast se skuplja na površini.

Suvi postupak - masno tkivo se topi prženjem, a od ostataka dobijamo čvarke. Otopljena mast pročišćava se i hladi. Od brzine hlađenja masti zavisi da li će biti zrnaste ili glatke teksture.

Osnovni sastav i kvalitet

Zavisi od dela masnog tkiva koji se topi i još važnije, od načina ishrane svinje. Svinjska mast sadrži: 40% zasićenih masnih kiselina - najzastupljenije su stearinska i palmitinska, 50% mononezasićenih masnih kiselina i 10% polinezasićenih masnih kiselina.

Korišćenje

Tradicionalno na hlebu s mlevenom paprikom ili šećerom, za dinstanje, pečenje i prženje; povoljan odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina štiti mast od oksidacije tokom izlaganja vazduhu i toploti.

Svinjska mast nije nezdrava

Mit o tome da je svinjska mast nezdrava odavno su pobila mnoga naučna istraživanja. Ključ je u umerenosti, ali i u uravnoteženosti koja se jedino može postići ako se uz svinjsku mast u ishrani koriste i ostale masti i ulja.

Svinjska mast sadrži holesterol

Holesterol je ključan za niz metaboličkih procesa i sintezu hormona i bez njega naš organizam ne može normalno da funkcioniše. Međutim, unošenjem namirnica bogatih holesterolom podstiče se i proizvodnja holesterola u organizmu, pa treba voditi računa o umerenosti.

Svinjska mast je dobar konzervans

Ova vrsta masnoće teško se kvari i može dugo stajati na tamnom i hladnom mestu. Zato se u kulinarstvu tradicionalno koristila kao zamena za frižider za čuvanje, npr. pečenog mesa.

  • @Filip

    10.11.2016 06:19
    Jedino poznaješ datume. Imaš veoma ograničeno znanje i mlad si.
    Sumnjam da će ti se vidici otvoriti u ovom životu.
  • Vule

    09.11.2016 19:44
    @Veganka
    Po tvojim zlim komentarima i propagandi, vidi se da ti nedostaje mesa. I to onog najfinijeg, filea bez kosti. Od toga prolazi napetost i čangrizavost!
  • @ Veganka

    09.11.2016 15:00
    http://www.rense.com/general13/malni.htm

    U pakao definitivno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.