Šta stvarno znači kad mleko ima 1,8 ili 2,8 odsto mlečne masti?

Nije redak slučaj da nas razne cifre i procenti na ambalažama dovode u veliku zabludu.
Šta stvarno znači kad mleko ima 1,8 ili 2,8 odsto mlečne masti?
Foto: Pixabay

Suprotno popularnom verovanju, da se u mleku nalazi jedan do dva odsto mlečne masti, ova oznaka se zapravo odnosi na procenat ukupne težine mlečne masti.

Na primer, jedna šolja mleka teži oko 225 grama. Od te težine, dva odsto mleka drži pet grama masti, a celo mleko sadrži osam grama. Dakle, celo mleko nije mnogo masnije od dva odsto.

Celo mleko je najsličnije sadržaju masti onom koje dolazi direktno od krave. Tokom obrade, neke od tih masti su ili uklonjene, ili se mast naknadno dodaje kako bi se stvorilo mleko koje vidite u prodavnicama.

Ako pijete čisto mleko, nutricionisti preporučuju da to bude mleko sa barem malo masti.

Masti usporavaju varenje i mogu biti od pomoći kada je sprečavanje povećanja šećera u krvi u pitanju.

  • Mlekopija

    07.11.2017 14:42
    Veganko, ako je mleko krava za telad, onda ćemo sisatii tebe!
  • pirke

    07.11.2017 13:28
    "celo" mleko?
    šta su ovi prevodili?! "whole milk" nije "celo" mleko već punomasno tj. mleko iz koga nisu odstranjivane masnoće.
  • Veganka

    05.11.2017 19:27
    Mleko krava je za telad a ne za ljude!
    https://www.youtube.com/embed/udiBgzcqNNY?start=6

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.