Manje domaćih, više stranih turista

U Srbiji je prva četiri meseca ove godine boravilo ukupno 557.680 turista, što je osam odsto manje nego u istom periodu lane, saopštila je turistička organizacija Srbije (TOS).

Evidentirano je 395.391 domaćih turista, koji su činili 71 odsto ukupnog broja posetilaca, što je 12 odsto manje nego u prva četiri meseca prošle godine, navodi se u saopštenju. Istovremeno, broj stranih posetilavca je porastao za dva procenta, na 162.289. Po podacima TOS-a, najviše turista bilo je u većim gradovima, ukupno njih 173.705, ali je zabeležen pad poseta za 15 odsto poredeći sa istim periodom 2008.

Planinske centre u prva četiri meseca je posetilo ukupno 150.389 turista ili tri procenata manje nego lane. U periodu od januara do kraja aprila ostvareno je 1,97 miliona noćenja ili sedam odsto manje nego u prva četiri meseca prošle godine.

Domaći turisti ostvarili su 1,61 miliona noćenja, osam odsto manje nego prošle godine, dok su strani posetioci imali 362.031 noćenja, ili jedan procenat više nego lane. Kako je navedeno, mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u planinskim mestima (43 odsto), zatim u banjama (30 odsto), dok su strani turisti najviše posećivali glavne administrativne centre (61 odsto).

Domaći turisti su, po broju ostvarenih noćenja, od početka godine do kraja aprila, najviše boravili na Kopaoniku, njih 215.694, ali je i to bilo 11 odsto manje nego u istom periodu 2008. godine. Destinacije koje su bile popularne kod domaćih turista bile su i Zlatibor, Vrnjačka Banja i Beograd. Najviše stranih turista je u prva četiri meseca ostvarilo noćenje u Beogradu, njih 197.826, što je jedan procenat više nego lane, a zatim slede Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor.

Po broju ostvarenih noćenja (39.000), Srbiju je posetilo najviše građana Crne Gore, ali je njihov broj bio 23 odsto manji nego prošle godine. Turisti iz Bosne i Hercegovine, ostvarili su 38.875 noćenja do kraja aprila ili jedan procenat manje nego u isto vreme prošle godine, dok su porast broja noćenja, od četiri do 23 procenata, zabeležili turisti iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Nemačke, Makedonije, Rusije, Bugarske i Grčke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja