Srce muškaraca i žena stari različito

Srce muškaraca i žena stari različito, pokazuje studija.

Srce muškaraca i žena stari različito, pokazuje studija objavljena u američkom časopisu "Radiology".

Ne objašnjava zapravo uzroke tih razlika, ali bi mogla da ukaže na različite oblike srčanog zastoja kod oba pola i dovede do razvoja ciljanog lečenja, smatraju ti istraživači.

Studija se sastojala u analizi IRM (slika dobijena magnetnom rezonancijom) srca gotovo 3.000 odraslih osoba između 54 i 94 godine koje ne boluju ni od kakve srčane bolesti. Praćeni su deset godina i na kraju tog razdoblja, istraživači su napravili novi IRM kako bi dobili slike srca u 3D.

Kod oba pola leva komora smanjuje se s godinama. Kod muškaraca studija otkriva da mišić koji okružuje tu šupljinu raste i širi se sa starenjem, dok kod žena ima tendenciju smanjivanja.

Širenje mišića i smanjenje volumena leve komore povećavaju opasnost od srčanog zastoja. Međutim, te opservacije sugerišu da bi se ta patologija mogla različito razvijati kod muškaraca i žena, osmatraju stručnjaci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.