Ove namirnice su dobre za srce

Povećana sklonost ka kardiovaskularnim zdravstvenim problemima postaće prošlost ako na svom svakodnevnom meniju obezbedimo pozicije za jabuke, bademe, orahe, borovnice, grožđe, kao i smokve.
Uprkos uticaju genetike, ključnu ulogu za zdravo srce ima izbor životnog stila i navika. Od izuzetnog značaja za vaše srce, pored kvalitetnih aktivnosti, jeste hrana koju svakodneno unosite u organizam. Nekada je jako teško izboriti se sa željom da u organizam unesete nešto aromatično, ali nutricionisti su pronašli rešenje.
 
Povećana sklonost ka kardiovaskularnim zdravstvenim problemima postaće prošlost ako na svom svakodnevnom meniju obezbedimo pozicije za jabuke, bademe, orahe, borovnice, grožđe, kao i smokve.
 
JABUKA - Ima je tokom cele godine i valjda se zato i ne zaželte ove voćke. Međutim, ona je odličan čistač organizma, ima veliki brj vitamina, vlakna, kao i mnoge druge korisne materije.
 
Međutim, antioksidansi iz jabuka odlični su saveznici organizma u borbi protiv ateroskleroze, dok pektini spuštaju nivo lošeg holesterola, a blago antizapaljensko dejstvo pomaže održavanje dobrog stanja celokupnog vaskularnog sistema.
 
BOROVNICA - Ova plavičasta bobica obiluje manganom i vitaminima C i E koji obezbeđuju zaštitu na ćelijskom nivou, a kombinacija važnih fitonutrijenata ne dozvoljava da se naslage zalepe za zidove krvnih sudova.
 
BADEM - Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno konzumiraju bademe imaju mnogo manju sklonost ka koronarnoj arterijskoj bolesti.
 
GROŽĐE - Zahvaljujuću vitaminu B6 ova voćka reguliše krvni pritisak, kao i LDL holesterol.
 
SMOKVA - Kalijum je adut ove voćke koji se suprotstavlja uzrocima hipertenzije, moždanog i srčanog udara.
  • NN

    02.07.2016 17:13
    Dijabetes
    Pitajte šećeraše kako je zdravo jesti groždje i smokve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).