Alkohol opasan po organizam i u najmanjim količinama

Alkohol direktno uzrokuje najmanje sedam vrsta karcinoma, te je opasan čak i po ljude koji ga uzimaju u malim ili umerenim količinama, upozoravaju naučnici.
Prema novom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu "Addiction", postoji veza između alkohola i karcinoma koja se ne može objasniti drugim faktorima.
 
Naučnici su zaključili kako postoji dovoljno uverljivih dokaza da je pijenje alkohola direktni izazivač ovih bolesti, tvrdi Dženi Konor, jedna od autora istraživanja.
 
"Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u telu, a možda i na drugima", rekla je Konor.
 
"Čak i bez razumevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju tvrdnju kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog creva i grudi, rekla je Konor i dodala kako je sve više dokaza i kako alkohol uzrokuje rak kože, prostate i pankreasa.
 
Do zaključka je došla nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, i Svetske zdravstvene organizacije.
 
"Najveći rizik povezan je s većim unosom alkohola, ali ozbiljan teret leži i na onima koji piju male ili umerene količine", upozorila je Konor.
 
Prema istraživanju koje je sprovela neprofitna organizacija "Cancer Research UK", čak devet od deset ljudi nisu upoznati s vezom između alkohola i raka.
 
"Ovo istraživanje je snažan podsetnik kako postoji jaka veza između te dve stvari", rekla je dr. Jana Vit, portparolka "Cancer Research UK".
  • Čučuk Stana

    23.07.2016 23:18
    Pa da ne bi osiromašenog uranijuma mogli bi piti do smrti ovako svaki treći stanovnik Srbije ima neki rak i pomrećemo pre vremena
  • Sale

    23.07.2016 23:05
    rak rana
    Kisa pada trava raste mi je susimo pa je pusimo! :)
  • Vlada

    23.07.2016 21:17
    ---
    Važno da tvrde, ali ničim ne dokazuju tvrdnju. Još jedno sejanje straha i skretanje fokusa sa glavnih uzročnika raka - stres, radijacija, hemija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.