Leđa mogu da bole i zbog nepravilnog disanja

Leđa vas bole kada se malo krećete, a predugo sedite, međutim, mogu da vas bole i jer nepravilno dišete.

To izaziva ukočenost ramena i leđa.

Kod žena postoji i još jedan "razlog" koji može da izazove neugodne bolove u leđima, a to su grudi. Žene kojima je prosečna veličina grudnjaka 75E nose teret, objašnjava dr Mehmet Oz, što odgovara težini prosečne dinje, a one koje će brushalter tražiti među onima s veličinom, recimo, 65D na leđima nose opterećenje koje odgovara težini dva grejpa.

Takav teret povija ramena prema dole pa se bol javlja u gornjem delu leđa, ali se istežu i mišići donjeg dela leđa. Brushalter vam tu ne može mnogo pomoći jer će se i on urezati u kožu, a do pogrbljena položaja dovodi i često osećaj nelagode zbog veličine grudi, pa se žene trude da ih sakriju.

Još jedan od uzroka bolova u leđima, ističe dr Oz je dehidracija vezivnog tkiva, koja pogađa i žene i muškarce, pa jedite zdravo i obavezno unosite dovoljno tečnosti.

Prva pomoć kada vas zabole leđa može biti jednostavna vežba. Kleknite na podlogu za vežbanje razmaknutih kolena i oslonite se na ruke u širini ramena. Izvijte leđa prema gore u luk, a glavu povijte dole. Potom dignite glavu prema gore, a leđa savijte dole. Vježbajte i sa valjkom ili zarolanim peškirom.

Legnite na podlogu za vežbanje, a pod leđa, tačno tako da prati karlicu, podmetnite valjak i valjajte telo levo pa desno preko njega i tako desetak minuta svaki dan. Ili sednite na podlogu i pod donji deo leđa podmetnite valjak, nalegnite na njega i valjajte se leđima gore-dole. Naime, suprotno verovanju da treba mirovati kad bole leđa, dr Oz ističe da se polaganim kretanjem u granicama u kojima to možete jačaju drugi mišići koji će pomoći da prebrodimo bolno razdoblje.

Protiv bolova u leđima pomaže i masaža dlana. Akupresurne tačke za leđa su u korenu palca na oba dlana. To mesto treba pritisnuti palcem suprotne ruke i masirati kružnim pokretima, pa pomaći palac malo niže i opet masirati, pa još malo niže dok se ne oseti da je napetost popustila. Ako se pri masaži javi bol, nastavite da masiratr dok bol nestane i mesto masaže postane opuštenije.

Takva će masaža otvoriti puteve za slobodan protok energije kroz vaša leđa. Protiv bolova u leđima također pomažu hladni oblozi i lagano nanošenje protivupalne kreme ili gela.

Vežba za stopala

1. Stisnuti mišići

Stanite približenih stopala, ruku opuštenih uz telo. Zatvorite oči i proverite svoje noge, jesu li mišići stisnuti u stopalima i možete li ih svesno opustiti.

2. Loptica pod noge

Stavite lopticu pored peta. Držeći prednje delove stopala čvrsto na podu polako pomerajte loptu s jedne na drugu. I tako nekoliko minuta.

3. Nožni palac

Stavite lopticu ispod nožnog palca. Laganim pritiskom gurajte lopticu prema peti. Podignite stopalo da premestite lopticu pod drugi palac i tad ponovite vežbu s drugim stopalom.

Svaki dan 15 minuta radite vežbte za stomak, stražnjicu i leđa

Da biste olakšali bolove u leđima, izdvojite 15 minuta na dan da se usredotočite na tople tačke svoga tela – stomak, stražnjicu i leđa. Vežbe usmerene na ta mesta pomažu zatezanju i opuštanju mišića koji će eliminirati bol u leđima. Zatezanjem i opuštanjem svake od tih skupina mišića uklonićete i bolnu napetost u tim mišićima.

Pola kašikice đumbira u prahu na dan smanjuje upale

Ulje koje sadrži đumbir pomaže smanjenju upale. Uzmite samo pola kašičice đumbira u prahu nekoliko puta na dan tokom sedam dana i razmutite ga u toploj vodi koju popijete ujutro, u limunadi uz ručak ili uzmite tablete s ekstraktom đumbira.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.