Anksioznost znatno opasnija po muškarce nego po žene

Anksioznost nije nova bolest, ali naučnici sada ističu "mušku anksioznost" kao posebnu vrstu poremećaja koja je mnogo smrtonosnije stanje od teskobe koja zahvata i žene.

Muškarci koji pate od težeg oblika anksioznosti imaju dvostruko veće šanse da će umreti od raka, dok ovaj poremećaj nema nikakvog uticaja na dugovečnost žena, pokazalo je istraživanje sprovedeno nad gotovo 16.000 Britanaca, koje je trajalo punih 15 godina.

Među tom brojkom anksioznost je dijagnostikovana kod 126 muškaraca i 215 žena, ali iako žene češće pogađa, muškarci se očito mnogo teže nose s ovim poremećajem koji se manifestuje kao nekontrolisana, preterana briga za različite aspekte života. Simptomi uključuju nesanicu, napetost u mišićima, nedostatak koncentracije i generalno nemir, a dok se žene brže odlučuju za odlazak doktoru, muškarci se češće sami "leče".

Konkretno, češće utehu traže u alkoholu i cigaretama i drugim vrstama zavisnosti, što posledično češće dovodi i do prerane smrti i obolevanja od raka.

"Dok kod žena to nije slučaj, kod muškaraca je jasno ustanovljeno da imaju dvostruko veće šanse da obole od raka i umru, čak i kada se uzmu u obzir sve druge životne okolnosti", tvrdi Olivija Rems sa Kembridža, koja je rezultate opsežnog istraživanja predstavila na European College of Neuropsychopharmacology kongresu u Beču.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.