Zašto ljudi dolaze bolesni na posao?

Probudili ste se ujutro da biste se spremili za novi radni dan, ali vam telo jasnim signalima ukazuje na to da bi trebalo da uzmete bolovanje. Da li ostati kod kuće ili "stisnuti zube" i krenuti na posao?

Odgovor je teži nego što se čini. Zahtevni šefovi, nesiguran posao, radoholičarske navike i pritisak kolega utiču na odluku gotovo jednako, ako ne i više od činjenice da su jedan ili dva dana bolovanja najbolja opcija.

Poslednja anketa BBC-ja otkriva da većina radnika odlazi na posao kada ne bi trebalo. Šta se krije iza takvih nelogičnih odluka?

Prvenstveno, mnoge kompanije pomno prate broj radnih dana svojih zaposlenih što se kasnije, najčešće na godišnjem nivou, pretapa u broj slobodnih dana ili broj dana godišnjeg odmora.

Takođe, tu je pritisak okoline u vidu osećanja krivice zbog činjenice da će kolege morati da urade dnevne obaveze onih koji su izostali. Isto tako, ukoliko većina kolega na posao dolazi bolesna, onda postoji neizgovorena želja da se i vi tako ponašate.

Pojedine firme nemaju problema sa odsustvom radnika zbog bolesti, ali se u tom slučaju radi od kuće, prenosi BBC. 

  • BB

    03.11.2016 20:44
    Obice im se to o glavu
    Dugorocno gledajuci, one firme koje teraju/ohrabruju radnike da rade bolesni, nece dobro proci. Radnici jedne druge zarazavaju, produktivnost postaje niska I moral na random mestu postaje nizak. Zaradice reputaciju lose firme I niko (ko moze da bira) im nece ici tamo da radi.

    U mojoj firmi, u belom svetu, prva 3 dana odsustva ne moram da pravdam lekarskim uverenjem. Samo nazovem sefa da mu javim da nisam dobro. Ima I ovde firmi koje te ganjaju ali nemaju dobru reputaciju....
  • Otkaz

    03.11.2016 12:40
    Zato sto vrlo lako mogu dobiti otkaz. Kao sto sam ja dobila, jer sam posle sedam dana rada pod temperaturom i upornim kasljem ipak morala uzeti par dana bolovanja. Dok sam ja pokusavala sto pre da stanem na noge i odem na posao (iako nisam ozdravila kako treba), sefica se pozabavila mojim otkazom.
  • bah

    03.11.2016 07:16
    bah
    Idem pod temperaturom na posao jer kad mi smanji ovu crkavicu na 60% zbog bolovanja svima n dodje da se utepamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.