Žene koje često drže dijete sklonije gojenju u trudnoći

Neke žene nikako da se otrgnu iz kandži dijeta, posebno onih jo-jo dijeta gde telo u većini slučajeva vrati izgubljenu težinu.
Dijete utiču na mnogo stvari pa čak i na težinu koju dobijate u trudnoći. Studije pokazuju da su žene koje su često držale dijetu, u trudnoći dobile prekomernu težinu.
 
Istraživanje Univerziteta Severna Karolina u SAD-u ispitalo je 1.200 žena o njhovim dijetama, težini i gojenju tokom trudnoće. Ispostavilo se da su žene koje su držale dijete, bez obzira na njihovu težinu pre trudnoće, uglavnom u trudnoći dobile previše kilograma. Izuzetak čine žene koje su pre trudnoće bile neuhranjene.
 
Žene koje su zbog dijeta bile neuhranjene nisu dobile dovoljno težine za razliku od prirodno neuhranjenih žena.
 
Gojaznost je i u Velikoj Britaniji sve veći problem, posebno trudnicama.
 
Ana Marija Siega-Riz, koautorka studije, kaže da je važno da se ženama sa istorijom nezdrave ishrane dodatno pruži podrška kako bi postigle zdravu težinu za vreme trudnoće. Ona naglašava da se gojazne žene suočavaju sa mnogim komplikacijama u trudnoći, a to se odražava i na njihove bebe. Višak telesne težine povećava rizik za carski rez, kraće trajanje dojenja i teži gubitak težine nakon porođaja.
 
Takođe, bebe gojaznih žena se suočavaju s rizikom da budu rođene pre vremena i neuhranjene.
 
Neka istraživanja pokazuju da višak telesne težine tokom trudnoće takođe može doživotno uticati na zdravlje majke i bebe. Bebe gojaznih majki mogu imati problema s visokim krvnim pritiskom, srčanim problemima i dijabetesom. 
 
S obzirom na to da gojaznost počinje u stomaku, imaju i veći rizik da u uzrastu od sedam godina dobiju višak kilograma.
 
Takođe, gojaznost tokom trudnoće majkama može izazvati promene u dojkama koje povećavaju osetljivost na rak dojke u kasnijem periodu života.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.